Tarta brokułowa

 Fajny pomysł na obiad, a u nas gościł na stole Sylwestrowym. Ciasto ma bardzo fajna konsystencje, jest mięciutkie i maślane – pycha. Polecam z sosem czosnkowym :)
 
Przepis
 
Ciasto (forma o średnicy 26cm):
  • 220g mąki pszennej,
  • 120g masła (zimne, ale najlepiej nie od razu z lodówki),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka śmietany (u mnie kremówka),
  • 1/2 łyżeczki soli.
Do miski wsypać przesianą mąkę z solą, dodać masło. Posiekać nożem, powinniśmy otrzymać konsystencje kruszonki. Może być trochę za suche, ale to nic nie szkodzi, dodać jajko i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i owinięte w folię spożywczą schować do lodówki na co najmniej 30min.
Po wyjęciu z lodówki rozłożyć ciasto w foremce do tarty, pamiętając od dokladnym wylepieniu brzegów.
Ponakłuwać spód widelcem przed włożeniem do piekarnika, dzięki temu nie urośnie tak bardzo.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec ok. 15 min, do zrumienienia.
Farsz:
  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (ok. 450g),
  • 1/2 cebuli,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju.
Brokuły ugotować na półtwardo we wrzącej wodzie. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju, dodać posiekaną papryczkę (ja zawsze usuwam nasionka i błonki – one są najostrzejsze), gdy się podsmaży i będzie biała na brzegach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać chwile, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać odcedzone brokuły, podsmażać, niektóre z różyczek zapewne się rozpadną, ale to dobrze, dzięki temu farsz ma różnorodną konsystencje.
Sos jajeczno-serowy:
  • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego (150g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • kilka łyżek tartego parmezanu,
  • sól, pieprz do smaku.
Mleko wlać do garnka i zagotować, wrzucić pokrojony serek i mieszać, aż do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka wymieszać trzepaczką z jogurtem i tartym parmezanem, doprawić solą i pieprzem. Ciągle mieszając dodawać przestudzone mleko z serkiem.
Farsz brokułowy przełożyć na podpieczony spód, zalać sosem jajeczno-serowym.
Włożyć do piekarnika (nagrzanego tak jak poprzednio do 200°C) na jeszcze 25-30min. Możliwe, że będzie bardzo szybko łapać kolor, wtedy po prostu należy zmniejszyć temperaturę.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy parmezanem. Studzimy na kratce.




  • http://www.blogger.com/profile/00541954964386931355 Aga

    Przepysznie wygląda! Tartę robiłam ostatnio latem, w bardzo ładny sposób przypomniałaś mi o niej. Zmajstruję jakąś zimową jej wersję. Pozdrawiam.

  • http://www.blogger.com/profile/18168419227267939708 Agnieszka Więcko

    Wygląda znakomicie, jutro wypróbuję przepis ;)) Pytanie tylko jak wielka powinna być ta forma?

  • http://www.blogger.com/profile/12164801119949106883 Anula

    Ja piekłam w 26cm formie na tarte:)