Masło orzechowe domowe

Uwielbiam masło orzechowe! Jednak to „kupne” często w składzie ma takie rzeczy, że raczej na śniadanie bym tego nie zjadła ;) dlatego warto zrobić je samemu, wtedy mamy pewność, że w składzie nie ma cukru, a 99 to orzechy. Polecam naprawdę gorąco!

Skład (1/2 słoiczka):

  • 150g orzeszków ziemnych (niesolonych, niesmażonych),
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać),
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • szczypta soli.
Do blednera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Żeby zrobić masło z opcją „crunchy”, czyli małymi chrupiącymi kawałkami to pod koniec miksowania wrzucić jeszcze odrobinę orzeszków i lekko zmiksować, tak żeby zostały większe kawałki.
Podawać… z czym tylko macie ochotę! Chociaż ja uwielbiam z bananami :) smacznego!




  • napiwkowa

    Ten dodatek oleju rzepakowego to samo zdrowie – więcej omega-3 :)

  • http://www.blogger.com/profile/13214251037872482824 Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Fantastyczna sprawa. Zdrowe, domowe, bez konserwantów i chemii. :)

  • http://www.blogger.com/profile/07917696057008262139 Ervisha

    Coraz więcej osób robi domowe masło orzechowe. Takie jest najsmaczniejsze :) Ja jednak nie dodaje do swojego oleju, gdyż orzeszki go zawierają i masło wychodzi bardzo płynne. Zauwazyłąm tez ze jak kupie orzeszki na wagę świeze to szybciej się mielą i masło wychodzi bardziej płynne :) Jednak moje masło pomimo nieprażenia orzeszków wychodzi jaśniejsze :)

  • http://www.blogger.com/profile/02243636025934882308 GrowingUp

    Koocham te kanapki!
    Ale ostatnio passa na masło mi przeszła;)

  • http://www.blogger.com/profile/17965911470304446972 claudia u

    Ooo miodu jeszcze do masła orzechowego nie dodawałam :o

    • http://www.blogger.com/profile/12164801119949106883 Anula

      Polecam spróbować! Jest naprawdę super, zdrowiej i bardzo smacznie :)

  • http://kuchennepasje.pl/ Klaudia z KuchennePasje.pl

    My również do masła orzechowego nie dodajemy oleju… nie ma takiej potrzeby. Orzechy są zdrowe, zawierają mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych a poprzez ich długie miksowanie można uzyskać bardziej płynną konsystencję. Olej rzepakowy nie poprawia smaku a walory zdrowotne np. rafinowanego oleju rzepakowowego są dyskusyjne. Natomiast dodatek miodu uważam za bardzo dobry pomysł:)

  • http://www.blogger.com/profile/01549195720414177710 Lolinka

    Ja preferują już bez oleju, tylko same orzechy, wtedy jest gęste i zapychające :)

  • ravenn

    Pycha! Właśnie zrobiłam podwójną porcję :)