Tosty francuskie

Prosty sposób na pyszne śniadanie i wykorzystanie kilkudniowego chleba :) Wykonanie to jakieś 10 minut, polecam nie tylko w weekendy.

Składniki (5 tostów):
  •  5 kromek pieczywa,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie),
  • olej rzepakowy/ryżowy do smażenia.
Dodatkowo:
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
 Jajka roztrzepać w płaskiej misce wraz z mlekiem, dodając po kolei cukier,  sól, cynamon i ekstrakt waniliowy. Kromki pieczywa zamoczyć w masie jajecznej, najpierw z jednej strony lekko dociskając, później z drugiej. Pieczywo powinno moczyć się w masie po ok. 2 minuty z każdej strony, w zależności od świeżości. Po moczeniu powinno być miękkie, ale nie rozlatywać się. Na rozgrzaną patelnie wlać odrobinę oleju i smażyć tosty do chrupkości. Po obsmażeniu z obu stron jeszcze ciepłe obtoczyć w mieszance drobnego cukru i cynamonu. Bon appetit! ;)
Oceń przepis: 
Przepis na
Tosty francuskie
Opublikowano
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • http://www.blogger.com/profile/11710382801039165338 Joanna Paź

    Jeszcze lepszy wychodzą z chałki:)

  • Chomik

    Próbowałaś robić to z żytniego lub słonecznikowego chleba? Ciekawa jestem czy będzie w miarę smaczne…

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak, często robię z chleba pełnoziarnistego z mąki żytniej i są pycha.