Glazurowane marchewki

Ulubiony dodatek do obiadu. Słodycz marchewki i miodu przełamana ostrością  chilli. Do tego przepisu najlepiej nadają się młode marchewki, tzw. Karotki :) Polecam wszystkim wybranie się na targ po świeże warzywa i ugotowanie wiosennego obiadu! :)

Skład (dla 4 osób):

  • pęczek młodych marchewek (ok. 10 sztuk),
  • 1/4 kostki masła,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego chilli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • sól do smaku.

Marchewki umyć, nie obierać, odkroić natkę i przekroić każdą marchewkę na pół. Na rozgrzaną patelnie wrzucić masło,  zalać odrobiną oleju (spowoduje, że masło się nie spali). Gdy całe masło się rozpuści dodać miód, połączyć ze sobą i wrzucić marchewki. Dodać pieprz, chilli i sól. Pokryć marchewki dokładnie w całym sosie i dusić pod prykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. Mieszając co jakiś czas i uważając, by się nie przypaliły. Jeszcze ciepłe podawać polane sosem miodowym ;) Smacznego!




  • http://www.blogger.com/profile/03282696001343595443 nashelly

    Uwielbiam tak przyrządzone marchewki! Słodko-słone… Idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • http://martawkuchni.blog.pl/ martawkuchni.blog.pl

    przepięknie się prezentują:) pyszności:) mniam mniam:)

  • http://www.blogger.com/profile/11710382801039165338 Joanna Paź

    Ostatnio jadłam takie marchewki i są przepyszne. I jeszcze ten dodatek chili

  • http://www.blogger.com/profile/15913910172816876727 bagatelka

    wyglądają obłędnie i chyba wylądują dziś u mnie na talerzu ;))