Kruche rogaliki z konfiturą

Najlepsze rogaliki jakie jadłam kiedykolwiek! Po prostu wyborne, kruche, długo świeże i z idealną proporcją składników, która sprawia, że są łatwe w przygotowaniu bo rozwałkowanie ciasta to nie problem. U mnie z konfiturą porzeczkową i jagodową. Polecam kwaśne nadzienia przełamujące lekko słodkie ciasto i cukier puder. Koniecznie musicie spróbować, na pewno je pokochacie tak jak ja :) Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z tej strony.

Skład (32 rogaliki – 2blachy):

  • 400g mąki,
  • 1 op. cukru z prawdziwą wanilią (bądź normalny cukier + łyżeczka ekstraktu waniliowego),
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g twarożku homogenizowanego (u mnie naturalny),
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego),

Nadzienie:

  • 1 szklanka konfitury (polecam czarną porzeczkę).

Na stolnicę przesiać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W suchych składnikach zrobić dołek, dodać pokrojone w kostkę, schłodzone masło i posiekać wszystko nożem do powstania kruszonki (mogą zostać większe grudki). Do ciasta w takiej postaci dodać serek homogenizowany i zagnieść gładkie ciasto, rozgniatając wszystkie grudki masła. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na conajmniej 30min.

Po tym czasie wyjąć ciasto i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę i rozwałkować na okrągły placek, naciąć tworząc 8 równych trójkątów. Na podstawię każdego trójkąta wykładać łyżeczkę nadzienia i zawijać ruloniki do środka. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180º C przez ok. 15 min (lub dłużej, do zrumienienia). Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce, po lekkim przetudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rogaliki są długo świeże (nawet 3-4dni), jeśli przechowuje się je w kartonowym pudełku (muszą mieć dostęp powietrza). W praktyce jednak kończą się po dwóch dniach lub szybciej :)
Smacznego!




  • http://www.blogger.com/profile/05679671748527666357 Patrycja

    Smak domowych rogalików ciągle za mną „chodzi”..

  • Anonymous

    anielskieprzysmaki.pl-zapraszam na nasza stronkę po konfiturę z dzikiej róży albo mus jagodowy.Pozdrawiam Monika

  • http://coolinarnastrefa.blogspot.com/ Coolinarna Strefa

    Cudne te rogaliki. Bardzo mi się podobają. Robiłam kiedyś podobne, ale zamiast jogurtu dałam serek śmietankowy. Fajny przepis.

  • http://www.blogger.com/profile/11710382801039165338 Joanna Paź

    Chyba czytasz w moich myślach :)

  • kamilka

    robiłam i wyszły przepyszne:) dzięki za przepis :)

  • Anonim

    Aniu czy mozesz napisac jakiej konfitury uzylas ? domowej czy gotowej? Czy mogłabyś rowniez doprecyzować kwestie cukru :) najpierw jest opakowanie cukru a potem 3 łyżeczki cukru ? Przepraszam ale chyba nie rozumiem :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Użyłam domowej konfitury, musi być zbita, miec mało płynu, żeby nie wypłynęła bokiem rogalikow. Jeśli chodzi o cukier to dodałam 1 opakowanie cukru waniliowego oraz 3 łyżki zwykłego cukru (zazwyczaj trzcinowego).

  • Anonim

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz :)