Makaron ryżowy z warzywami

Makaron w podobnym stylu do publikowanego wcześniej stir fry. Jednakże, tym razem używam makaronu ryżowego i uproszczonych do minimum składników. Bardzo polecam, to jest po prostu pyszne.

Składniki (dla dwóch głodnych osób):

  • 1 opakowanie grubego makaronu ryżowego,
  • kilka garści mrożonego groszku,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść orzechów nerkowca,
  • szczypta soli,
  • odrobina oleju do smażenia (najlepszy rzepakowy bądź z orzeszków ziemnych),
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • pół pęczka szczypiorku.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, tak żeby byl jeszcze lekko twardawy.
W tym czasie na patalni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, posolić. Gdy cebulka się zeszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i smażyć na średnim ogniu. Na patelnie wsypać groszek i przykryć przykrywką, żeby się rozmroził i podmażył. Z mleczka kokosowego z pasty curry zrobić sos (najlepiej wymieszać w słoiku). Makaron wrzucić do groszku z cebulką, polać sosem, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Orzechy nerkowca podprażyć na suechej patelni. Makaron przełożyć do miseczek, posypać prażonymi orzechami i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!