Pasta z bobu i pietruszki

pasta-z-bobu-i-pietruszki-kolor
Zdrowie, zdrowie, czyste zdrowie! :) Bób, pietruszka, czosnek i olej rzepakowy. Polecam do chrupkiego chlebka, ale super smakuje też bez dodatków, jedzona łyżeczką. 

Składniki (1 słoiczek pasty): 

  • 0,5 kg surowego bobu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 pęczka pietruszki,
  • 1 ząbek polskiego czosnku,
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.
Bób dobrze umyć, przebrać. Dobre ziarna wrzucić do garnka i zalać zimną wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu), dodać łyżeczkę cukru i postawić na kuchence na średnim ogniu. W momencie zagotowania wody dodać łyżkę soli i dalej gotować. Czas gotowania może się wahać od 15 do 30 minut, najlepiej wyłowić kilka ziarenek różnej wielkości i sprawdzić ich miękkość. Po ugotowaniu bób odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu obrać bób ze skórki (można sobie pomóc małym nożykiem, ale zazwyczaj wystarczą palce).
W blenderze umieścić bób, pietruszkę i czosnek. Dodać sól, pieprz i olej rzepakowy. Wszystko zmiksować. Oleju można dodać trochę więcej, w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać.
Gotową pastę najlepiej schłodzić w lodówce przez ok. godzinę, wtedy jest jeszcze smaczniejsza. Można przechowywać w lodówce do 3-4 dni, w praktyce jednak znika dużo szybciej. Polecam!