Babeczki dyniowe bez mąki

Sezon dyniowy trwa i u mnie w kuchni jak najbardziej z niego korzystam :) Kolejną propozycją na wykorzystanie dyni są babeczki bezglutenowe. Głównym sekretem tego dania jest zastąpienie mąki słonecznikiem i migdałami ;) Naprawdę warto spróbować! Do tego puszysty, maślany krem. Bardzo prosty w przygotowaniu, a wyciska się przepięknie i tworzy naprawdę ładną całość :)

 

Czas przygotowania: 15 min | Czas pieczenia: 20 min | Poziom: Średni

Skład (6 babeczek):

  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki pure z dyni,
  • 1 szklanka zmielonych migdałów,
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki golden syrupu (bądź płynnego miodu),
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru.
W jednej misce wymieszać jajka, pure z dyni, olej, golden syrup i wanilię. (By przygotować pure z dyni wystarczy małą dynie przekroić na pół – większą na ćwiartki, wydrążyć nasiona, posmarować w środku olejem i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą częścią do dołu. Piec w temperaturze 180º C przez ok. 1 godzinę, po tym czasie wyjąć, lekko przestudzić i wydrążyć miąższ łyżką).
W drugiej misce wymieszać suche składniki migdały, słonecznik zmielone na mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
Połączyć zawartości obu misek i wyłożyć masę do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami, do ok. 2/3 wysokości papierka. Piec w temperaturze  180º C przez ok. 20minut lub do tzw. suchego patyczka.
Po całkowitym ostudzeniu można udekorować dowolnym kremem, ja polecam maślany krem orzechowy.
Krem maślany:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka masła orzechowego (np. z tego przepisu)
  • 3 łyżki cukru pudru.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło (zwykłe i orzechowe) oraz cukier puder umieścić w misce i miksować, aż do uzyskania białego, puszystego kremu. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do wyciskania kremu (u mnie Wilton 1M) i włożyć jeszcze na 10min do lodówki. Po tym czasie wyjąć i zdobić babeczki  (polecam filmik instruktażowy firmy Wilton. Mniej więcej od połowy filmiku jest wyjaśnione jak używać tylki 1M).
By postawić kropkę nad „i” posypałam całość ciemnym cukrem muscovado :) Babeczki powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ krem maślany bardzo lubi się roztapiać.
Smacznego!

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Dyniowe babeczki bez mąki
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 8 ocen




  • http://www.blogger.com/profile/11541144447822166457 pastawithapplepie.blogspot.com

    wygladaja slicznie :) nie piekłam jeszcze niczego z dynia a wiem ze warto ;)

  • http://www.blogger.com/profile/06953511762764702896 Andźka

    Ale ślicznoty! Uwielbiam sezon dyniowy ;)

  • http://www.blogger.com/profile/03497954690100240211 Dominika

    ale mi się podoba taka zdrowa wersja :)

  • http://www.blogger.com/profile/14894795589907044771 ola in the kitchen

    Świetny przepis :D

  • http://www.blogger.com/profile/01491306952322285534 Paulina

    Pięknie się prezentują :) Krem rzeczywiście pięknie się „układa” na babeczkach :)