Bezglutenowe placki z amarantusa

Od niedawna w mojej kuchni gości Amarantus. Dzisiaj postanowiłam się z Wami podzielić pomysłem na bardzo proste, bezglutenowe śniadanie. Ze względu na niesamowite wartości odżywcze jakie zawiera w sobie amarantus, naprawdę warto spróbować wprowadzić go do swojej codziennej diety :) Placki są pyszne, mięciutkie i na żadnym polu nie ustępują tym z tradycyjnej mąki.

Skład (6 placuszków): 

  • 1 szklanka mąki z amarantusa,
  • 1 szklanka świeżego mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki masła do smażenia (opcjonalnie).
Jajko połączyć z mlekiem dodać mąkę, cukier i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odłożyć ciasto na kilka minut. W tym czacie rozgrzać patelnię, smażyć placki na maśle bądź bez tłuszczu, każdy placuszek to mniej więcej jedna chochelka ciasta. Po wylaniu ciasta na patelnię lekko je rozpłaszczyć poruszając patelnią. W momencie gdy na placuszku pojawią się bąbelki, przerzucić na drugą stronę. Ciasto powinno wystarczyć na 6 niedużych placów.
Dodatkowo:
  • konfitura (np. wiśniowa),
  • jogurt,
  • dowolne owoce (polecam borówki).
By stworzyć placuszkowy tort, pierwszy placek położyć na talerzu, wyłożyć na niego łyżkę konfitury, rozprowadzić równomiernie i przykryć kolejnym plackiem. Powtórzyć, aż do ostatniego placka, którego polać jogurtem i wyłożyć owoce.
Polecam bardzo! ;)




  • Stella

    Wyglądają apetycznie :) dziś zrobię na kolację ;)

  • Misiek

    jeżeli tylko w połowie tak dobrze smakuje jak wygląda to pełny sukces ;))

  • Daria

    Jak zastąpić w przepisie jajko?