Burgery z ciecierzycy (bez mąki)

Bardzo proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne burgery z ciecierzycy. Dzięki dodaniu marchewki możemy pominąć mąkę i dzięki temu są nie tylko smaczne, ale też bezglutenowe. Podaje je z guacamole z sosem pomidorowym domowej roboty – pycha! Przygotowanie to jakieś 20 minut (łącznie z pieczeniem). Polecam wszystkim zapracowanym smakoszom ;)

Czas przygotowania: 15min | Czas pieczenia: 20 min | Poziom: Średni




Składniki (6 niewielkich burgerów): 

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 szalotka (bądź mała cebulka),
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (bądź innego twardego sera żółtego),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać pod strumieniem wody i przesypać do miski. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków/widelca/łyżki cedzakowej (mój wybór;)) rozgnieść cieciorkę na mniejsze kawałki, jednakże masa nie ma być gładka, wszelkie grudki są pożądane. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, listki bazylii posiekać bądź drobno porwać – wszystkie warzywa i starty parmezan wrzucić do miski z ciecierzycą, dodać sól, pieprz i wszystko dobrze wymieszać, lekko ugniatając. Formować małe kotleciki (najłatwiej to zrobić przy pomocy wilgotnych dłoni) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem przy pomocy pędzelka posmarować burgery odrobiną oleju rzepakowego. Włożyć do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 180º C na 15-20 min (należy kontrolować stopień zarumienienia).
Ja do podania wykorzystałam guacamole (na przykład z tego przepisu) oraz sosem pomidorowym przygotowanym z przecieru pomidorowego, suszonych przypraw (bazylia, oregano), soli, pieprzu i malutkiej łyżeczki miodu – wszystko zagotowane do wrzenia i zdjęte z ognia. A do tego pełnoziarniste pieczywo i rukola. Na jedną kromkę chleba kładę łyżkę guacamole, burgera, łyżkę sosu pomidorowego, rukole, jeszcze odrobinkę guacamole i kolejną kromkę. Polecam, jest naprawdę przepyszne :)

 

 

 




  • http://www.blogger.com/profile/08747736759784814749 Magda

    wegetariańskie burgery, lubię, lubię, LUBIĘ TO! :-)

  • http://www.blogger.com/profile/02343480473063685568 Nat

    Dobra, im więcej w moim życiu przepisów na wege-burgery, tym lepiej :)

  • http://www.blogger.com/profile/14761639699637679807 Jula

    wycieram ślinę z klawiatury!

  • http://www.blogger.com/profile/11710382801039165338 Joanna Paź

    Wygląda tak pysznie, że przekonałaś nawet mnie – zagorzałą wielbicielkę mięsa :D

  • http://www.blogger.com/profile/10864965576840475797 Drui…

    Pyszne są, dzisiaj znowu je robię na obiadek. :-)

  • Anonim

    A myślisz ze z gotowanej ciecierzycy tez mozna zrobic ?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Jasne, że tak :) namoczonej na noc i ugotowanej do miękkości.

  • Magda

    Nie mam piekarnika-usmażone na patelni wyjdą równie smaczne?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Myśle, że tak. Jedynie możesz dodać odrobinę jakiegoś spoiwa, np jakiejkolwiek mąki, żeby były bardziej zwarte. Daj koniecznie znać jak wyszły!

  • hk

    Nie rozumiem- kolejny przepis w kategorii „bezglutenowe”, a w składnikach pieczywo pełnoziarniste.

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ja podaje je z pieczywem pełnoziarnistym (swoją drogą polecam pełnoziarnisty chleb gryczany, który jest bezglutenowy ;) ), Ty możesz podać z jakimkolwiek innym. Dodatkowo zauważ, że chleb nie pojawia się w skladnikach przepisu, napisałam o nim proponując podanie burgera.