Masło orzechowe bez oleju

Tym razem masło bez dodatku oleju. Jeśli macie ochotę wypróbować poprzednie przepisy to polecam domowe masło orzechowe oraz masło z orzechów brazylijskich. Takie masło jest dużo zdrowsze niż jakiekolwiek kupne, nie zawiera żadnych niepożądanych dodatków, ponieważ sami decydujemy co włożymy do środka.

Czas przygotowania: 15 min | Poziom: Bardzo łatwy



Skład (1/2 słoiczka): 

  • 100 g orzeszków ziemnych (niesmażonych, niesolonych),
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie),
  • szczypta soli (opcjonalnie).
Orzeszki podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni (uważać by ich nie przypalić, to nada masłu gorzki posmak!). Gdy będą już złotobrązowe wsypać do miski i przy użyciu blendera zmielić je na gładką masę. Miksowanie powinno zająć ok. 3-5 minut. Na początku powstanie mąką z orzeszków, a później pomalutku zacznie zamieniać się w masło. Gdy masa już będzie gładka dodać miód oraz sól i krótko zmiksować ponownie do połączenia składników.
Polecam!




  • http://www.blogger.com/profile/03524699304499506020 Monika

    powoli przymierzam się do stworzenia swojego pierwszego orzechowego masła i myślę,że będzie to właśnie tej jesieni:)
    idealne na sniadanie,kiedy za oknem deszcz i chłód.

    pozdrawiam!