Zapiekanka z dynią

Po strasznie długiej przerwie wracam z bardzo prostym przepisem na zapieka nkę :)
Widzieliście już dynie w sklepach? Dla mnie to jeden z niewielu plusów jesieni! Już nie mogę się doczekać, aż zrobię pikantną zupę dyniową ;)
Skład(porcja dla 2-4 osób):
  • 250g makaronu pełnoziarnistego penne,
  • 2 kg dyni, obranej i umytej,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1/2 szklanki mascarpone,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka peperoncino,
  • 1 świeży pomidor,
  • kilka wiórków parmezanu,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz.

Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, obtoczyć w oleju i zeszklić. Następnie dodać posiekany czosnek i papryczkę. Dusić przez chwilę, dynie pokroić w kostkę, wrzucić na patelnie, posolić i popieprzyć. Dusić pod przykryciem, aż dynia będzie się rozpadać, wtedy dodać pomidory z puszki i dobrze wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę, doprawić cukrem i ewentualnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać mascarpone, wymieszać do połączenia i polać makaron obtaczając każdy kawałek w sosie. Na wierzch zapiekanki poukładać świeżego pomidora i parmezan. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180º C, zapiekać przez 15min. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego!