Crumble jabłkowo-jeżynowe bez mąki

Najlepsze crumble jakie jadłam i naprawdę nie zawiera ani grama mąki :) Polecam wszystkim wielbicielom szarlotek i deserów z kwaśną nutką. Świetny deser, także dla osób będących na diecie.


Czas przygotowania: 20 min | Czas pieczenia: 40 min | Poziom: Łatwy



Składniki na 6 porcji

Kruszonka

  • 100g płatków owsianych,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • 150g rozpuszczonego masła,
  • 3-4 łyżki miodu.
Masa jabłkowo-jeżynowa
  • 4 duże jabłka (na najczęściej mieszam kilka rodzajów),
  • 100g masła,
  • 2 łyżki miodu (w zależności od tego jak kwaśne są jabłka),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • 200g jeżyn.
Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać w misce i odstawić na czas przygotowywania masy owocowej.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić jabłka i dusić pod przykryciem, aż zmiękną. Dodać miód i przyprawy, wymieszać. Zdjąć z kuchenki.
Do kokilek bądź jednej większej formy wyłożyć masę jabłkową, na nią wysypać umyte jeżyny. Całość posypać kruszonką, lekko ugniatając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C. Piec do zrumienienia kruszonki około 40 minut. W wersji dla łasuchów polecam z cukrem pudrem, albo lodami ;) Smacznego!




  • http://www.blogger.com/profile/14761639699637679807 Jula

    skąd masz jeżyny szczęściaro?

  • http://www.blogger.com/profile/12164801119949106883 Anula

    Z targu obok, a później z zamrażalnika ;)

  • hk

    Szkoda, że jednak z glutenem – bo płatki owsiane