Krem pomidorowy z gruszką

 


Właśnie leży obok mnie miska z niedojedzonym kremem. Jego smak tak mnie zachwycił, że musiałam koniecznie się z Wami podzielić przepisem. Czy świat nie może dalej istnieć  bez tej zupy? Zdecydujcie sami, jedyne co wiem, to to, że ten krem jest po prostu pyszny. Pomidory, gruszka,tymianek, bazylia, lazur i mascarpone. Dawno nie jadłam czegoś tak smacznego, a do skomponowania tego dania przyczynił się całkowity przypadek…

Czas przygotowania: 10 min | Czas gotowania: 20 min | Poziom: Łatwy 

 


Składniki(4 porcje):

  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 gruszki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 4 łyżki sera mascarpone,
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • kilka listków bazylii,
  • ser pleśniowy do podania.
W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i szalotkę. Czosnek zmiażdżyć, obrać ze skórki, papryczkę posiekać w kostkę (ja wyrzucam nasiona, wolę łagodniejszy smak, ale to zależy od Was) dodać do garnka razem z solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Podsmażać, aż cebulka się zeszkli, wtedy dodać pomidory z puszki, a każdą pustą puszkę z resztkami pomidorów zalać wodą i też dolać do zupy. Gotować na średnim ogniu przez ok. 5 min, aż pomidory zaczną się rozpadać, a wszystkie smaki się ze sobą przegryzą. W tym czasie obrać gruszki, podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Gruszki dorzucić do pomidorów razem z posiekanymi lub porwanymi listkami bazylii i gotować kolejne 5 minut, po tym czasie zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Postawić ponownie na kuchence, dodać mascarpone i miód i gotować mieszając, aż do rozpuszczenia sera. Podawać z bazylią, serem pleśniowym i ewentualnie plastrami świeżej gruszki. 
 

 

 

 




  • http://www.blogger.com/profile/04700945861115996139 Karmel-itka.

    o rany, taka pomidorowa mnie powaliła! genialna :]
    ale wiem z autopsji, że z pomidorową można zrobić wszystko! :p

  • Gosia

    Pani Aniu, a jeśli chciałabym zrobić ten krem ze świeżych pomidorów to ile mam ich kupić? Obrać ze skórki ?