Pizza z figą, bursztynem i rukolą

 

Co tu dużo mówić… Uwielbiam pizze :) Bardzo polecam to ciasto na pizze, jest na zewnątrz kruche, a w środku mięciutkie. Dodatkowo przygotowałam je w lekko zdrowszej wersji – użyłam mąki orkiszowej, zamiast zwykłej pszennej. 

Czas przygotowania:70min | Czas pieczenia: 25 min | Poziom: Łatwy
 



Składniki na ciasto (placek o średnicy ok. 30cm):
  • 1-1,5 szklanki mąki (u mnie orkiszowa),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • 14g suszonych drożdży (świeżych 30g),
  • 50g miękkiego masła (można zastąpić olejem, mniej więcej 2-3 łyżki),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.
Suche drożdże wsypać do przesianej mąki, ze świeżych zrobić zaczyn. Dodać mleko (płynne i w proszku), masło, sól i cukier. Zagnieść ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do dłoni. Najlepiej na początku wykorzystać tylko 1 szklankę mąki i podsypywać lekko pozostałą w razie potrzeby. 
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W między czasie przygotować sos pomidorowy.

 
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Do garnka wlać pomidory, dodać pozostałe składniki i gotować do czasu, aż pomidory zaczną się rozpadać, albo do takiej konsystencji jak lubicie (ja lubię jak w sosie są jeszcze większe części pomidora).
Po tym czasie zdjąć z gazu i odstawić do przestudzenia.
 
Z racji tego, że ciasto będzie wyrastało ok. 1 godzinę lub więcej, mamy jeszcze czas na przygotowanie sosu z którym podamy pizze ;)


Sos jogurtowy:
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego czosnku (możecie też dodać świeży, ale trzeba z nim bardzo uważać, bo jest esencjonalny i może zabić całkowicie smak).
Wszystkie składniki wymieszać, aż do rozpuszczenia cukru. Sos przechowywać w lodówce, aż pizza będzie gotowa. Najlepiej smakuje schłodzony.
 
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (bądź rozciągamy w dłoniach – ja tak zawsze robię), układamy na blaszce do pieczenia i polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch układamy ulubione dodatki.


Dodatki:
  • 1 świeża figa,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 50g startego sera bursztyn.
Figę kroimy w ósemkę, pomidorki w ćwiartkę, a połówkę cebuli siekamy w piórka. Pizze najpierw posypujemy serem, następnie wszystkimi dodatkami.
 
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180º C przez 20-25 minut.
 
Podajemy z sosem jogurtowym, rukolą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! :)







  • http://www.blogger.com/profile/14442258952038224158 tu-tusia

    Chyba już wiem co będzie w weekend na obiad ;)