TOP 5 Sposoby na przechowywanie żywności

Pudełka, słoiki, koszyki… Wiele jest produktów, które pomagają nam w dłuższym zachowaniu świeżości jedzenia, a także w utrzymaniu porządku w naszych spiżarniach.

TOP 5 moje sposoby na przechowywanie jedzenia

5. Woreczki strunowe

Dzięki nim możemy włożyć praktycznie wszystko do zamrażarki, nie obawiając się m.in że przesiąknie zapachem innych rzeczy. Mrożę w nich przede wszystkim owoce – np. dojrzałe banany, które za dzień dwa by się już popsuły, a po zamrożeniu będą idealne do koktajlu.
Oprócz mrożenia często pakuję do nich rzeczy, które zabieram ze sobą – np. kawałki marchewki, jabłka. Są fajne, bo po zjedzeniu nie zajmują już dużo miejsca jak ma się to w przypadku pudełek. Nadają się także do przechowywania rzeczy w lodówce bądź spiżarni (np. bakalie, cukierki). Fajne zestawy są do kupienia w IKEA 50 sztuk w dwóch rozmiarach za 9,99 zł.
Ja zawsze kupuję na zapas :)

4. Spinacze

Bardzo, bardzo przydatna rzecz. Cokolwiek otworzę, czy to orzechy, czy jakąś specjalną mąkę (np. orkiszową, one są sprzedawane w opakowaniach po 500g) zamykam  je z powrotem z użyciem takiego spinacza. Można je dostać w różnych rozmiarach, ja kupuję w IKEA zestaw 30 sztuk w 5 różnych rozmiarach za 9,99zł. Dzięki zamykaniu opakowania ponownie produkty dłużej zachowują świeżość i chronimy je np. przed wilgocią.

3. Pudełka plastikowe

To wybór oczywisty. Dzięki takim pudełkom uporządkowanie wszystkiego w lodówce jest o wiele prostsze. Ja szczególnie lubię takie z twardszego plastiku, w których przechowuję sery i dodatkowo mają mały zaworek, żeby powietrze mogło swobodnie przepływać, co jest kluczowe przy przechowywaniu serów. Takie pudełka są też niezbędne przy zabieraniu obiadu do pracy, często też jak zrobię sobie sosik do jedzenia i zabieram najmniejsze pudełeczko z tych które widzicie po lewej, dodatkowo pakuje je w torebkę strunową, żeby zawartość nie wylała mi się do torebki. Pudełka z obrazka obok są dostępne w IKEA, zestaw 17 sztuk za 16,99 zł.

2. Kosze wiklinowe

Lubie koszyki, co prawda w moim nowoczesnym wnętrzu nie trzymam ich na zewnątrz, ale świetnie się sprawdzają w domowej spiżarni do przechowywania np. cebuli, ziemniaków itp. Koszyk na zdjęciu w IKEA kosztuje 49,99 zł. Trochę dużo. Kiedyś były zestawy kilku koszyków za 9 zł, ale nie mogę teraz tego znaleźć. Bardzo dużo inspiracji można znaleźć w internecie, mi strasznie podobają się te szuflady:

1. Słoiki

Mój absolutny faworyt. Słoiki, a tak naprawdę weki są super do przechowywania wszystkiego w spiżarni. Do tego świetnie wyglądają i są tak zbudowane, żeby można było bez problemu stawiać jeden na drugim. Polecam wszystkim, przechowuję w nich np. płatki owsiane, suszone grzyby czy orzechy. Wszystkie suszone zioła przechowuję w malutkich, zakręcanych słoiczkach, także z IKEA. Słoik ze zdjęcia w IKEA kosztuje 12,99 zł.
Poniżej kilka inspiracji, wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony weheartit.com.
 
Warto zapoznać się z tabelką ile czasu powinno się przechowywać żywność (ja się nigdy nie stosuję do owoców,  tylko 2 dni?! niemożliwe…)