Najlepszy sernik czekoladowy

SERNIK-CZEKOLADOWY (1 of 7)
sernik czekoladowy

Ten sernik był powodem dla którego zaczęłam piec. Zrobiłam go przypadkiem i chyba przypadkiem mi wyszedł, jako moje pierwsze ciasto. Był tak wspaniały, że od tej pory robię go zawsze na specjalne okazje. I to nawet nie dlatego, że mam ochotę. Tylko dlatego, że moja rodzina po prostu nie może bez niego żyć ;) dlatego rozważnie go przygotowujcie i zastanówcie się dwa razy zanim dacie komuś bliskiemu spróbować! Przepis autorstwa Nigelli.







Składniki 

Spód

  • 1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (u mnie 90g ciasteczek pełnoziarnistych),
  • 50 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka kakao.

Masa serowa

  • 500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia lub do sernika dwukrotnie zmielony),
  • 170 g gorzkiej czekolady,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego,
  • 3 duże jajka,
  • 3 duże żółtka,
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody.

Ponad to

  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • wiórki z gorzkiej czekolady.
Ciasteczka kruszymy drobno (w blenderze lub ręcznie np. wałkiem), dodajemy miękkie masło oraz kakao. Wszystko mieszamy i otrzymaną w ten sposób masę (przypominającą mokry piasek) przekładamy do tortownicy o średnicy 22cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, ja robię kółko z papieru na sam spód. Ugniatamy masę ręką i wstawiamy do lodówki.
Czekoladę roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia.
Należy pamiętać, że wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W dużej misce zmiksować twarożek, cukier, budyń, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę oraz kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Następnie dodawać przestudzoną czekoladę cały czas miksując, do czasu, aż masa będzie miała jednolity-czekoladowy kolor.
Masę twarogową przelać do tortownicy. Z racji tego, że sernik należ piec w kąpieli wodnej, tortownicę wstawiać do większej blachy i zalać wrzątkiem do połowy wysokości. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, około 45 minut do godziny. Gotowy sernik powinien pozostać sprężysty na środku i całkiem zwarty na bokach.
Po wyjęciu z piekarnika schłodzić, następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotować polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i kremówki, rozsmarować na serniku, lub porobić wzorki. Całość można posypać wiórkami czekoladowymi.
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
sernik czekoladowy
Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepszy sernik czekoladowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
3.5 na podstawie 2 ocen




  • http://www.blogger.com/profile/11710382801039165338 Joanna Paź

    Coś dla czekoladożerców :D

  • http://www.blogger.com/profile/06905248107139422233 gin

    Mmm, bosko wygląda :) Wcale się Twojej rodzinie nie dziwię :)

  • http://www.blogger.com/profile/13407600922475144465 Natalia Tw

    aż zgłodniałam…;]

  • http://iadorecinnamon.blogspot.com Angie

    Wygląda bardzo apetycznie! Zjadłabym kawałeczek: )

  • http://www.codojedzenia.pl codojedzenia

    Wygląda wspaniale!

  • Bernadeta

    Super!:)

  • Pingback: Plan na Wielkanoc 2014 | Grochem o Garnek()

  • Pingback: Inspiracje na walentynki. | Grochem o Garnek()