Najlepszy sos czosnkowy

sos-czosnkowy (2 of 3)

Uwielbiam ten sos, stosuję go do każdego typu przekąsek głównie pizzy czy zapiekanek. Szybki w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. Moim zdaniem pozycja podstawowa w każdej kuchni.

Skład

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego(150ml),
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 pęczka świeżego koperku,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli i pieprzu.
Koperek drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystkie składniki razem dobrze wymieszać na końcu dobrze doprawiając solą i pieprzem do smaku. Przechowywać sos w lodówce. Można go dowolnie modyfikować i pogłębiać jego smak poprzez dodanie suszonych ziół czy papryki w proszku. Polecam :)
sos-czosnkowy (1 of 3)
sos-czosnkowy (3 of 3)
Wartość odżywcza porcji –łyżka sosu (25g)
Energia 28Kcal
Białko 1g
Tłuszcz 2g
Węglowodany 2g
Błonnik pokarmowy 0g
Witamina B12 0,1μg
Indeks glikemiczny Niski – 17
Ładunek glikemiczny Niski – 0,4
Wartość odżywcza porcji –cały przygotowany sos (150g)
Energia 174Kcal
Białko 7g
Tłuszcz 11g
Węglowodany 12g
Błonnik pokarmowy 1g
Witamina B12 0,8μg
Indeks glikemiczny Niski – 17
Ładunek glikemiczny Niski – 2
Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepszy sos czosnkowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Średnia ocena
5 na podstawie 8 ocen