Brownie z masłem orzechowym

SONY DSC

Ten przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzkości. Z potrzeby serca.

To brownie jest po prostu niesamowite w smaku i konsystencji, odpowiednio obkleja zęby, a jego jedzenie to czysta przyjemność.

Skład (1 blaszka, 20cmx15cm)

  • 150g gorzkiej czekolady,
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub pasty z nasion wanilii),
  • 50g posiekanej białej czekolady (może być też ciemna).

Ponadto

  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych,
  • 50g masła.

Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki do miseczki, dołożyć masło i podgrzewać w mikrofali mieszając, mniej więcej 30 sekund, do rozpuszczenia. Przestudzić. W misce połączyć czekoladę z cukrem i jajkami (wbijając najpierw jedno, łącząc składniki i później kolejne). Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i wanilię, wymieszać i wsypać posiekaną czekoladę. Całość wylać na foremkę uprzednio wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia.

Orzeszki ziemne zblędować, pod koniec blenowania dodać miękkie masło, konsystencja powinna być w miarę gladka. Biorąc po łyżeczce masła orzechowego wykładać na masę czekoladową, lekko mieszając i robiąc „esy-floresy” (najlepiej sprawdzają się tutaj dwie łyżeczki, dzięki czemu można jedną zdejmować masę z drugiej). Możecie także wykorzystać „kupne” masło orzechowe, ale by lekko upłynnić konsystencje, także trzeba je wymieszać z odrobiną masła lub po prostu lekko podgrzać.

Foremkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok. 15 minut lub dłużej jeśli ciasto będzie nadal płynne w środku. Nie zadziała tutaj metoda suchego patyczka, brownie powinno być miękkie i zostawiać na patyczku ślad, nawet po upieczeniu. Po wyjęciu z piekarnika super smakuje jeszcze ciepłe, chociaż zimne też jest przepyszne. Wspaniale by się komponowało z lodami waniliowymi :) Smacznego!

SONY DSC

Przepis na brownie

 

 




  • http://www.aniaigabi.pl Ania i Gabi

    Czyli dopiero w drugiej fazie dodajemy masło orzechowe? doczytałam w opisie, bo w spisie składników dwa razy napisałaś masło i na początku nie wiedziałam które jest które… Zeby było jasne – nie hejtuję, tylko dopytuję a przepis spróbuję po świętach :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Do ciasta dodajemy 100g masła, następnie przygotowujemy masę orzechową dodając do niej 50g masła. Możemy to nazwać „drugą fazą” – czyli gdy mamy gotową masę czekoladową na ciasto, przygotowujemy masło oraz orzeszki i mieszamy robiąc wzorki. Pozdrawiam :)

  • Pingback: Masło orzechowe 100% | Grochem o Garnek()