Panierowana feta i frytki z batatów

SONY DSC

Domowy fastfood to całkiem fajna sprawa. Taka zdrowsza wersja występującego w przyrodzie fastfoodu.

 

Jestem wielkim miłośnikiem batatów. Teraz, przebywając na Maderze mogę je kupić za grosze, ale to, że w Polsce kosztują dużo więcej nie stawało mi na przeszkodzie. I tym sposobem zamiast tłustych smażonych frytek, proponuję Wam pieczone bataty (które mają dużo niższy indeks glikemiczny niż normalne ziemniaki!), a zamiast smażonego żółtego sera, czy innego kotleta proponuję fete, w orkiszowej panierce :) A do tego domowy ketchup.

Skład (2 porcje):

  • 1 kostka sera feta (może być light),
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 2 średnie bataty (słodkie ziemniaki),
  • kilka łyżeczek suszonych ziół ( ja najbardziej lubię rozmaryn, oregano, tymianek i bazylię),
  • olej rzepakowy,
  • sól i pierz.

Ponad to

  • 1/2 puszki pomidorów,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2-3 łyżeczki suszonych ziół (bazylia, oregano).

Ziemniaki obieramy (bądź nie! W zależności jak lubicie), kroimy na paski o grubości 1cm i wrzucamy do dużej miski. Dosypujemy zioła, sól, pieprz i 2-3 łyżki oleju. Dobrze mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Może też całość wsypać do torebki strunowej i dokładnie wymieszać potrząsając. Poniżej krótki filmik jak ja to robię:

 

Tak obtoczone w przyprawach ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st C. Powinny się piec ok. 40minut.

Gdy ziemniaki się pieką przygotowujemy fetę. Najpierw przygotowujemy sobie stację do panierowania, dokładnie tak jak przy kotletach na jednym talerzyku rozbełtujemy jajko, a na drugi wysypujemy mąkę. Ja do mąki dodaję jeszcze odrobinę suszonych ziół, to wzbogaca panierkę wizualnie i smakowo. Fetę kroimy w ok. 0,5cm paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, każdy z kawałków fety panierujemy, najpierw jajko, później mąka. Możliwe, że trzeba będzie to robić dwukrotnie, czyli po mące znowu jajko i znowu mąka. Kawałki fety smażymy na złoto z każdej strony i przekładami na talerz pokryty ręcznikiem papierowym, by wchłonął resztki tłuszczu.

Pomidory, cukier i zioła miksujemy za pomocą blednera, do uzyskania płynu. Ewentualnie dodajemy sól i pieprz, do smaku.

 

Wyjmujemy frytki z piekarnika, przekładamy na talerz i zjadamy razem z fetą i ketchupem. Smacznego!

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC




  • http://twitter-guide-1.blogspot.com/ Junior

    I saw a lot of website but I believe this one has something special in it in it…I will be happy if you visit my blog and say something http://twitter-guide-1.blogspot.com/

  • if

    Maż dzisiaj wyprobowal ten przepis i mnie szczerze mowiąc bataty nie zachwyciły. Ale serek jest ciekawą alternatywą dla camemberga, ktorego bardzo lubię.