Galaretka z marakui (z agar-agar)

SONY DSC

Wreszcie wpadł w moje ręce! :) Tak długo chciałam spróbować działania agaru, że już nawet nie pamiętam kiedy zaczęłam o tym myśleć. Ten przepis jest po prostu super.

Skład (2 kieliszki)

  • 1 puszka pulpy z marakui (8 owoców),
  • 1/2 puszki mleka kokosowego,
  • 1 mango,
  • 1 łyżeczka agar-agar.

Pulpę zagotować, w momencie wrzenia dodać agar-agar, wymieszać, żeby nie było grudek. Gotować jeszcze około 5-6 minut, mieszając. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia (Jeśli marakuja jest wyjątkowo kwaśna to można dodać odrobinę cukru do smaku, ja jednak nie musiałam tego robić). Po przestudzeniu nakładać do kieliszków i zostawić do zastygnięcia najlepiej na całą noc w lodówce (polecam przykryć kieliszki folią spożywczą, żeby galaretka nie przeszła żadnym zapaczem).

Dojrzałe mango, obrać i pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę. Wyłożyć mango na galaretkę. Mleko z połowy puszki ubić lekko ubić i wyłożyć do kieliszków na warstwę z mango. Smacznego :)

SONY DSC SONY DSC




  • http://twitter-guide-1.blogspot.com/ Snopia

    I believe you can export your posts to a CSV file in the blogger dashboard, then switch over to wordpress, install the wordpress importer plugin, activate it, and import your CSV file. That should do it.…I will be happy if you visit my blog and say something http://twitter-guide-1.blogspot.com/

  • http://mojapasjasmaku.blogspot.com/ moja pasja smaku

    Aniu – prezentuje się wspaniale :) Na pewno zrobię ! :)