Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

SONY DSC

 

Sos pieczarkowo-szpinakowy jest zdrowszą alternatywą sosu śmietanowego. Dzięki dodaniu pieczarek sos ma fajną konsystencje i przepyszny, grzybowy posmak.

Do przygotowania tego dania użyłam makaronu tagliatelle z dodatkiem bazylii. Doskonale sprawdzi się każdy inny, który znacie i lubicie.

 

Skład (2 – 4 porcje) 

  • 1/2 standardowego opakowania makaronu,
  • 5 pieczarek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu (powinien być lekko twardszy niż normalnie, jeśli normalnie gotujecie na al dente to wyjmijcie go troszkę szybciej – lekko dogotuje się po dodaniu do sosu), zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania.

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju, dodając sól. Pieczarki pokroić i dodać do zeszklonej cebuli, lekko podsmażyć. Pieczarki i cebulę przełożyć do misy blendera, dodać tymianek i pieprz, zmiksować na gładką masę.

Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać serek mascarpone, podgrzewać aż się rozpuści. Następnie dodać jogurt i wodę z gotowania makaronu (w zależności od potrzeby, sos można lekko zredukować, lub dodać mniej wody. Nie powinien być zbyt rzadki) wszystko wymieszać i dodać ugotowany makaron.

Obtoczyć makaron dokładnie w sosie, następnie dodać świeży, umyty szpinak. Przykryć całość i dusić przez chwilę, aż szpinak lekko „zwiędnie” i bez problemu wmiesza się w makaron. Całość przełożyć na talerz i ozdobić listkami świeżego szpinaku. Smacznego!

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym

Oceń przepis: 
Przepis na
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 13 ocen




  • Ola

    Dzień dobry:) Bardzo podoba mi się blog:) Mam pytanie dotyczące makaronu w sosie pieczarkowo-szpinakowym. Pomysł jest świetny, lecz nie lubię szpinaku czy mogę go zastąpić pomidorami? Lepsze będą w puszcze czy świeże?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Cześć Ola :) Bardzo mi miło, że podoba Ci się blog! Jeśli chodzi o makaron to zdecydowanie polecam świeże pomidory, możesz je obrać ze skórki i drobno pokroić. Pomidory z puszki są bardzo wilgotne i wytworzenie sosu o dobrej konsystencji potrzebowałoby wcześniejszego odparowania lub przecedzenia ich z tego soku, który też jest w puszce :) Mam nadzieje, że pomogłam. Koniecznie daj znać o efektach! Pozdrawiam :) ps. dodałabym też odrobinkę świeżej bazylii :)

  • http://muuooaa.blogspot.com/

    Mój dzisiajeszy obiad :D
    Lece szykować składniki :D
    mega przepis , pozdrawiam :d

  • nawarcia13

    Uwielbiam! Wreszcie zrozumiałam, że gotować wege nie oznacza długo i boleśnie! <3

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę! Dokladnie tak jest i staram się Wam to pokazywać <3 Pozdrawiam!

  • Justyna

    Czy można czymś zastąpić serek mascarpone?