Zdrowe i szybkie śniadanie – PLACKI BANANOWE bez mąki

SONY DSC

Placki dwuskładnikowe, super szybkie w przygotowaniu i bezglutenowe. Polecam.

Podobno banan jest najlepszym możliwym śniadaniem dla naszego mózgu. Chodzą słuchy, że nawet Albert Einstein zjadał codziennie rano przynajmniej jednego banana. A jajko? Wszyscy wiedzą, nasze ciało bardzo lubi poranną dawkę białka i tłuszczu jakie zapewnia.

Jeśli jesteście na diecie - spróbujcie zrobić te placuszki z jednym całym jajkiem, a zamiast drugiego dodać tylko białko. Będzie mniej kalorycznie.

SONY DSC

 

Skład (10 małych placuszków):

  • 2 średnie banany (najlepsze są bardzo dojrzałe),
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia (polecam kokosowy),
  • opcjonalnie przyprawy np. wanilia, cynamon itp.

Przygotowanie w 5 krokach:

  1. Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem na jednolitą paćkę,
  2. Do bananów wbić jajka,
  3. Przy pomocy widelca połączyć jajka i banany,
  4. Na odrobinie oleju, bądź suchej patelni smażyć małe placuszki,
  5. Gdy pojawią się bąbelki przewracać na drugą stronę i smażyć do zarumienienia.

Polecam podawanie ze świeżym ananasem, smakuje bosko.

Poradnik smażenia

  • Jeśli chcesz smażyć placki bez oleju musisz posiadać bardzo dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką,
  • Najlepszy do smażenia jest olej kokosowy lub rzepakowy, ewentualnie masło klarowane,
  • Ilość oleju powinna być niewielka, jednak pokrywać całą patelnie (można wysmarować równo np. pędzelkiem silikonowym),
  • Możesz przykryć patelnie pokrywką i spróbować przełożyć placki na drugą stronę jak już górna część też będzie ścięte,
  • Łopatka jaką przewracamy ma znaczenie, ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że najbardziej sprawdzają się teflonowe, chociaż chyba nie najważniejszy jest materiał, tylko wygięcie (powinny być płaskie i mieć dodatkową rączkę, trochę jak łopatka do ciasta),
  • Jeśli placki nie chcą przewrócić się na drugą stronę masz dwa wyjścia: spróbować przewrócić je przy pomocy dwóch łopatek lub skorzystać z talerza – przykryć patelnię talerzem, przewrócić do góry nogami i ponownie zsunąć placek z talerza na patelnie, tym razem niedopieczoną stroną do dołu.

Mam nadzieję, że tym małym poradnikiem ułatwię Wam chociaż trochę usmażenie tych placków. Pamiętaj, jeśli ciasto będzie miało właściwą konsystencje to żadna z moich porad nie powinna się przydać, usmażą się wtedy idealnie, tak jak na moich zdjęciach poniżej :)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

A ja do placków oprócz ananasa dodałam kakao :) Smacznego!

Inne przepisy z cyklu „Zdrowe i szybkie śniadanie” znajdują się tutaj.

Oceń przepis: 
Przepis na
Placki bananowe bez mąki
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 285 ocen




  • Anonim

    Spróbuję! Uwielbiam banany. Wymyśliłaś mi sobotnie śniadanie… a może nawet dzisiejszy podwieczorek! :-)

  • http://pozeraczeczasu.pl Agata

    Wypróbowałam dzisiaj, ale musiałam dodać mąkę :c „ciasto” wyszło za rzadkie i nie mogłam obrócić placuszków bez uszkadzania ich, wyszła bardziej jajecznica ;) Może to kwestia stopnia dojrzałości bananów (ja miałam już bardzo dojrzałe)? A może wielkości jajek (użyłam rozmiaru M)?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Rzeczywiście dziwne, ja bym następnym razem zrobiła tak: najpierw rozgniotła 2 banany i dodała jedno roztrzepane jajko, wtedy trzeba obserwować konsystencję, powinna być mniej więcej jak gęsta śmietana. Może za mało rozgrzałaś patelnie? Dodatkowo gdy konsystencja jest do kitu wato dodać zamiast mąki np. wiórki kokosowe i poczekać, aż wchłoną trochę płyn. Ale ogolnie to same jajka i banany powinno wyjść super, daj znać następnym razem jak poszło! Mam nadzieje, że chociaż były smaczne!

      • http://pozeraczeczasu.pl Agata

        Tak, było smaczne :) W takim razie na pewno powtórzę, tym razem obserwując konsystencję :)

      • http://pozeraczeczasu.pl Agata

        Oj, koniecznie zrobię, jeszcze nie raz! Właśnie posmakowałam zimnego placuszka posmarowanego masłem orzechowym – pychotka! :D

  • Marta

    Własnie zrobiłam i wyszły super. Idealne w towarzystwie jagód i jogurtu :)

  • Anonim

    Beznadziejne.Nie chcialam dodawac mąki dałam wiórki ciasto nie było rzadkie, patelnia rogrzana.A od spodu się przypalały i w ogóle nie ścinały się na wierzchu, nie dało się przewrócić na drugą stronę.Jadlam, więc taką podsmażoną pulpę, fuj szkoda bananów i jajek.Nie wiem o co chodzi, ale zawsze mam problem z podanymi przez Panią plackami.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety nie mam pojęcia dlaczego nie wychodzą. Wiele ludzi je robi i zazwyczaj są zadowoleni. Myślę, że problem może leżeć w wielkości jajek. Trzeba uważać na konsystencje ciasta, nie może być zbyt rzadkie – i to tyczy się wszystkich placków. Jeśli problem powtarza się ze wszystkimi plackami może to kwestia patelni?

  • Anonim

    Znakomite! Wyszly bez problemu. A do tego bardzo smaczne!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Super, bardzo się cieszę! :)

  • Anonim

    Dawno nie jadłam tak pysznego śniadania ;) Od siebie dodałam tylko odrobinę owocowego Almette (byłam ciekawa, czy taki twarożek przypasuje) i jestem zadowolona! Dzięki, Aniu!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Miło mi, ze Ci smakowało! :) twarożek to super pomysł! Sama muszę spróbować :)

  • Anonim

    Chcialam dzisiaj przed wnuczka zrobic cos nowego, niestety tez mi wyszla bananowa jajecznica.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Polecam trzymanie się porad zawartych w sekcji ułatwiającej smażenie placków.

  • Anita

    Przepyszne i bardzo szybkie w przyrządzeniu ! Idealne na podwieczorek dla dziecka. Bardzo nam smakowały te placuszki. Rzeczywiście konsystencja była dość rzadka, ale dodałam trochę kaszki kukurydzianej i to uratowało sytuację. Do ciasta dodałam cynamon, a na placuszki syrop klonowy, który kochamy :)

  • Iza

    Zrobiłam i wyszły cudowne! Czuję, że na stałe zagoszczą na moim stole, dziękuję za pomysł! :)

  • Daria

    Dla tych, którym z placuszków robi się pulpa na patelni, proponuję robić je w piekarniku :) Są cudowne :)

  • Karola

    ile porcji wyjdzie z dwóch bananów i z dwóch jajek?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Przy składzie jest zawsze podana ilość – tutaj 10 małych placuszkow.

  • Hex Waw

    Bardzo trudne w obróbce, delikatne. Jeden zły ruch i po placku. W smaku dziwne, podejrzane, ale na śniadanie dobre.

  • Karolina Kroczak

    Niesamowite te placuszki! Ja dodałam trochę cynamonu i kakao. Faktycznie ciężko je przewrócić, ale w drugiej turze smażyłam po prostu mniejsze placki, były lżejsze i łatwiejsze do przewrócenia, a smak ten sam. Super! Dzięki za przepis!

  • MichałUrban

    Za pierwszym razem wyszło! Można smażyć na maśle. Polecam z nutellą.

  • Agata Pawlak

    Zrobię sobie takie pyszności :D

  • Kon

    żeby te naleśniki wyszły należy użyć blendera, banany muszą być dobrze zmielone i dobrze wymieszane z jajkami, tylko w blenderze mi wychodzą

  • http://www.paleobite.pl PaleoBite

    Bardzo lubię :)

  • Paulina

    Są pyszne! Czasem biorę je do szkoły i wtedy dodaję łyżkę mąki owsianej by były bardziej syte ;)

  • annna

    próbowałam i nie wyszły, rozlały się na całej patelni, a później rozlazły… A przepis znałam nie z twjego bloga, tylko z kanału na yt Karlie Kloss. Ten sam!

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      A zmiksowałaś je dobrze? Czasami lepiej zmiksować banana z jajkiem niż mieszać widelcem. Serio identyczny przepis? Muszę zobaczyć jej kanał, umieszcza dużo przepisów?

  • http://www.pomyslnaslub.pl/ Pomysł na ślub

    Łudząco podobne do omletu, który często robię – 1 banan, 2 jajka ;) Z tym,że ja mieszam masę blenderem – końcówką do ubijania. Największy minus, że trzeba dobrze ubić,bo inaczej przewrócenie to nie lada wyczyn ;) Pozdrawiam :)

  • Lilly

    Właśnie zrobiłam placuszki według Twojego przepisu i wyszły genialnie i przewróciłam je bez problemu:)

  • Wikik

    Placki się rozwalają nie da się ich przełożyć na drugą stronę. Zrobiła się papka

  • Alicja

    Rewelacja syn zjadl az 5szt. I jak myslalam ze bedzie problem przy przewracaniu tak nie bylo. Tylko ze pieklam je na patelni do nalesnikow i lekko wysmarowalam patelnie olejem. przepyszne. I rewelacja!! Dodalam jeszcze kakao :)

  • asdqwe123

    poda ktoś makroskładniki?