Placki z cukinii z serkiem philadelphia

SONY DSC

Zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu placuszki z cukinii.

Długo nie potrafiłam zrobić dobrych placów z cukinii. Było to naprawdę poważne wyzwanie, za każdym razem placki ciężko się smażyło, rozwalały się, a później i tak były w środku surowe. No i tak próbowałam długi czas, aż wpadłam na pomysł połączenia ich z serkiem Philadelphia. Nie wiem co on robi, ale naprawdę zmienia konsystencje placków i powoduje, że smażenie jest super łatwe i przyjemne. To, że wczoraj też był przepis na danie z serkiem Philadelphia jest przypadkiem, nie prowadzę z nimi żadnej współpracy, po prostu na Maderze łatwo go kupić, w przeciwieństwie do innych serów…

Skład (12 placuszków):

  • 3 małe cukinie (lub 2 średnie),
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 opakowania serka philadelphia (60-70g, u mnie serek light),
  • opcjonalnie: sól, pieprz, koperek,
  • olej do smażenia.

Cukinie zetrzeć na tarce na grubych oczkach (jeśli nie używasz młodej cukinii to po starciu wrzuć ją na sitko, lekko posól i zostaw na kilka minut, następnie odciśnij z nadmiaru płynu), dodać jajka, mąkę i serek. Jesli serek jest dla Was wystarczająco słony, to nie dodawać dodatkowo soli, można dodać posiekane zioła np. koperek, albo pieprz, wtedy będą bardziej pikantne. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, smażyć placuszki nabierając kopiastą łyżkę ciasta (około 1,5 łyżki tak naprawdę) i lekko spłaszczając, by były równo usmażone. Mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Gotowe placuszki podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie po prostu ryż. I to tyle :) Smacznego!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Placki z cukinii
Opublikowano
Średnia ocena
5 na podstawie 9 ocen




  • http://julalamieprzepisy.blogspot.com jula

    jestem na tak! <3

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      <3 :)

  • Aguś kulinarnie

    Zupełnie nieznana mi wersja-warta wypróbowania:)

  • Aneta

    Polecam wersję bezserkową, ale za to z sosem czosnkowym z miętą. Pychoooota!

    • Zbycia

      Zgadzam się z Tobą :)

  • http://takietampichcenie.blogspot.com/ Magda

    Wyglądają smacznie )

  • zuza

    mam pytanie o ten ser bo nie wiem jaki to rodzaj sera I czy jakis zamiennik znajde, a moze foto dostepne?
    pzdr

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Wpisz sobie w Google „serek philadelphia”. Możesz go zamienić na np. Bielucha albo Turka, chodzi o biały kremowy serek. Chociaż philadelphia ma świetny smak i tego sie zastąpić nie da. Można go kupić w większości supermarketów.

  • Paulina

    Mhm wypróbowałam dzisiaj tę wersję placuszków, ale miałam mały problem. Wydaje mi się, że były takie mało twarde i zbite. Miałam problem, żeby je przewrócić z jednej strony na drugą. Dodam, że użyłam zwykłej mąki. Czym to może być spowodowane? Czy te Twoje są twarde?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Moje zdecydowanie nie sa twarde, rozpływają sie w ustach i sa przepyszne. Przy używaniu zwykłej maki zmniejszylabym jej ilość. Należy obserwować konsystencje ciasta, to ze nie udawało sie przewrócić ich na druga stronę może świadczyć, ze było np za dużo cukinii.

  • Ami J.

    Paulina, też miałam ten problem, generalnie przepis jest zły. Zachęcił mnie wpis, że autorka sprawdziła wiele przepisów, więc tym się zasugerowałam. Niestety ale w takiej kolejności to placki nie wyjdą, najpierw trzeba zrobić ciasto z mąki i jajka, najlepiej jednego, bo z dwóch wychodzi za rzadkie, a dopiero na koniec dodać cukinię. A nawet jeśli ktoś próbowałby odwrotnie to w innych przepisach widziałam, żeby cukinię najpierw odsączyć, tu nie ma takiej informacji. Także następnym razem zrobię po swojemu, bo przy tych męczyłam się ze smażeniem i pieczeniem, bo mimo dłuższego niż zalecane smażenia i bardzo cienkich plackach, były wciąż surowe, zalecam też dodać więcej przypraw.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Cześć Ami :) Rzeczywiście też często robię placki z cukinii najpierw ją soląc, a następie odsączając z niej wodę. Jednak gdy dodamy odpowiednią ilość mąki to nawet jak cukinii nie odsączymy to ciasto będzie ok. Podejrzawam, że także kwestia jaką cukinię użyjemy, ja tutaj użyłam małych cukinii, a to znacząco wpływa na ich konsystencje i zawartość wody.

  • Gosia

    A w wersji bezglutenowej jakiej mąki użyć i ile?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Polecam gryczaną lub ryżową, taką samą ilość lub odrobinę większą, warto obserwować konsystencję ciasta.