Zdrowe i szybkie śniadanie – OMLET

SONY DSC

Czesto zdarza Wam się wyjść z domu bez śniadania? Mi niestety aż za często. Dlatego postanowiłam to zmienić i przygotować mały cykl postów z szybkimi i zdrowymi przepisami na codzienne śniadanie.

W pierwszym wpisie pokazuję jak przygotować  omlet. Najprostszy na świecie, w którym nawet nie trzeba rozbełtywać jajek.

 

Jajko ma bardzo dużo wartości odżywczych, stanowi źródło białka pełnowartościowego oraz zawiera wiele witamin m.in. A, D, E, K oraz B2 i B12.

Do mojego omletu wystarczą dwa jajka, postanowiłam skupić się na dodatkach. Z warzyw wybrałam cebulę, cukinię, pieczarki oraz na surowo pomidory i awokado.

Każde z tych warzyw ma inne właściwości i zawiera niezbędne dla naszego ciała mikroelementy:

Cebula – witamina C, świetna także w okresie przeziębień ze względu na swoje antybakteryjne właściwości,

Cukinia – wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B1, B2, PP i C,

Pieczarki – witaminy z grupy B oraz witamina A i D,

Pomidory – m.in. witamina E, chociaż lista właściwości pomidorów jest dużo dłuższa,

Awokado – jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Czytałam także, że jedząc awokado jesteśmy dłużej syci, co sprawia, że jest idealne na śniadanie. Szczególnie dla zabieganych.

Oprócz warzyw dodałam także odrobinę startego sera żółtego, który jest świetnym źródłem wapnia. Do smażenia polecam olej rzepakowy ze względu na jego właściwości odżywcze oraz wysoką temperaturę dymienia.

 


 

Skład (2 nieduże omlety):

  • 4 jajka,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 małej cukini,
  • 2 pieczarki,
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego,
  • odrobina oleju do smażenia.

ponadto

  • 1 dojarzały pomidor,
  • 1/2 awokado,
  • sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego (z tego przepisu).

 

Przygotowanie tego omletu można podzielić na 8 kroków:

  1. Cebulę, cukinię i pieczarki kroimy w drobną kostkę,
  2. Ser ścieramy na tarce,
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wbijamy jajka,
  4. Gdy jajka lekko zetną się od spodu rozbijamy lekko żółtka przy pomocy szpatułki bądź łyżki,
  5. Na jajka wysypujemy pokrojone w kostkę warzywa, smażymy przez chwilę.
  6. Na lekko podsmażone jajka z warzywami wysypujemy sól i pieprz oraz starty ser,
  7. Całość przykrywamy, żeby ser się rozpuścił (w tym czasie możemy pokroić awokado i pomidory),
  8. Po rozpuszczeniu sera nasz omlet jest gotowy.

Przekładamy go na talerz, posypujemy awokado i pomidorem oraz podajemy z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy zawsze mam w lodówce, przygotowuje go raz na kilka dni i wykorzystuje do dań tego typu.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Przygotowanie takiego śniadania to góra 10 minut, a można w naprawdę fajny sposób zacząć dzień! Ja do omletu podałam także razowe bułeczki oraz wspaniały sok z mango (bez dodatku cukru! Prawdziwy sok 100%) z uroczą i przepyszną truskawką na krawędzi kieliszka.

Polecam Wam także inne przepisy na omlet zapiekany oraz piekielnie ostry.

Koniecznie wypróbujecie w domu mój sposób na najszybszy omlet, naprawdę warto. Smacznego!

SONY DSC

 




  • Zbycia

    Ten cykl to bardzo dobry pomysł. Nigdy nie zdarzyło mi się wyjść z domu bez śniadania, jednakże jedzenie codziennie kanapek na śniadanie, ewentualnie jajecznicy na maśle, naleśnika po jakimś czasie się nudzi.
    Z niecierpliwością czekam na kolejny post.

  • Oliwia

    Bardzo fajny sposób na omlet, na pewno wypróbuje! Pozdrawiam : )

  • Pingback: Jedzenie w podróży. Co zabrać ze sobą w drogę? | Grochem o Garnek()