Pancakes czekoladowo-bananowe

SONY DSC

Dzisiaj podobno światowy Dzień Pancake’ów! :) Czekolada i banany to zawsze dobre połączenie, szczególnie w formie placuszków.

Skład (8 średnich placuszków)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 średnie banany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (albo kokosowego)
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Banany obrać i rozbić widelcem na drobną masę, dodać jajka, olej oraz maślankę, wymieszać. W drugiej misce połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Do mokrych składników dodać cukier i ekstrakt waniliowy, mieszać do rozpuszczenia, następnie dodawać suche składniki, mieszając lekko do powstania gładkiej masy. Masa powinna być dosyć gęsta, jeśli będzie zbyt rzadka można dodać jeszcze odrobinę mąki. Placuszki smażyć na suchej patelni teflonowej, przewracając na drugą stronę gdy pojawią się bąbelki. Podawać np. z syropem z agawy czy miodem i orzeszkami. Pycha :)

SONY DSCSONY DSC




  • http://mouth-wateringeats.blogspot.com/ cukierniczka

    na śniadanko idealne! :)

  • http://calyja.pl Bartek Pussak

    Świetne zdjęcia, aż mam ochotę iść do kuchni i sprawdzić przepis :D