Czekoladowy mazurek bez pieczenia

SONY DSC

Czasami chcemy coś upiec, ale brak nam do tego sprzętu… Dlatego dzisiaj szybki przepis dla tych, którzy podobnie jak ja, na Święta zostali bez piekarnika, czy chociażby miksera…

Skład (foremka 20 cm x 20 cm)

Na spód:

  • 150g ciasteczek (mogą być biszkopty, krakersy czy ciasteczka pełnoziarniste),
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 3 łyżki kakao.

Masa:

  • 1 puszka kajmaku (lub mleka skondensowanego słodzonego),
  • 100g (lub odrobinkę więcej) gorzkiej czekolady.

Ciasteczka pokruszyć drobno przy pomocy tłuczka, wałka lub w malakserze. Dodać masło i kakao. Wymieszać aż do powstania masy przypominającej mokry piastek (w razie problemów z konsystencją dodać więcej masła). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać piasek i ugnieść dobrze, pamiętając by uformować boki wysokości ok. 1cm. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki na minimum 30minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, do wody pozostałej w garnku wstawić puszkę z masą kajmakową by lekko zmiękła. Jeśli nie posiadamy masy kajmakowej, można ją uzyskać poprzez gotowanie przez 2godziny mleka skondensowanego słodzonego (zamknięta puszka musi być cały czas przykryta wodą) i odstawienia do ostudzenia najlepiej na całą noc. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z kajmakiem do otrzymania jednolitej masy. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki, wyłożyć całą masę, wyrównać. Wstawić ponownie do lodówki na około godzinkę, po tym czasie można ozdabiać mazurek. Najlepiej przechowywać w lodówce, wyjmować około 30minut przed podaniem.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Mazurek bez pieczenia
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen