Ciasto czekoladowe bez jajek

SONY DSC

Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Polecam wszystkim czekoladożercom ;)

Skład (foremka ok. 25cm x 10cm ):

  • 140g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150g cukru (bądź substytutu – u mnie fruktoza),
  • 150g mąki,
  • 30g kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1/3 szklanki wody.

Masło rozpuścić w mikrofali bądź kąpieli wodnej, dodać miód i cukier. Utrzeć przy pomocy miksera bądź drewnianej łyżki, kryształki cukru nadal mogą być wyczuwalne. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Do wilgotych składników dodać suche oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch można lekko posypać dodatkową łyżką cukru/fruktozy dzięki czemu będzie miało bardziej chrupiącą skórkę (a ta skórka jest najlepsza ;) uwierzcie mi ).

Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez ok. 40 minut, nie do suchego patyczka (nie musi być idealnie suchy). Studzić na kratce, najpierw w foremce, później wyjąć ciasto razem z papierem i zostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Dopiero wystudzone ciasto nadaje się do krojenia.

SONY DSC

 

Ciasto świetnie pasuje do kawy mrożonej, którą prezentowałam Wam w poprzednim wpisie:

SONY DSC

Idealna kawa mrożona.

Polecam!

Oceń przepis: 
Przepis na
Ciasto czekoladowe ze jajek
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 10 ocen




  • http://aledeser.blogspot.com/ katielissima

    oj zjadłabym z chęcią parę kawałków… mniam!

  • Zbycia

    Świetny przepis :) Wygląda smakowicie!

  • http://poszli-pojechali.pl Tatiana

    A jeśli zastepuję fruktozą – trzeba dawać mniej? bo np. herbata słodzona taką samą ilością fruktozy wychodzi potwornie słodka.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak, ja też daje mniej fruktozy mniej więcej o 20%.

  • http://runfaster-eatbetter.blogspot.com/ Anitka

    czy mogę użyć do tego ciasta mąki żytniej?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Możesz spróbować tylko drobno zmielonej (nie razowej ani pełnoziarnistej) i dodaj troszkę więcej proszku do pieczenia – 1,5 łyżeczki.

  • asia

    A czy można masło zastąpić margaryna bezmleczna?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak :)

  • Ala

    Ciekawe czy by wyszło na mące bezglutenowej? Gryczana, jaglana? Pewnie nie, bo to nie to samo co mąka np. pszenna

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Możesz spróbować z mieszanki mąk np. Jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej.

  • Pingback: Sala zabaw i czekoladowe ciasto. | Groszkowi()

  • kropka

    nie wiem jakiego kakao używasz, ale gdy ja dałam 4 płaskie łyżki (30g) Decomorreno wyszło mi prawie czarne i 1/3 niższe – ale w smaku super:)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      O ciekawe :) ja używałam wtedy chyba Wedla, chociaż kolor ciasta na zdjęciu jest trochę przekłamany bo używam mocnego oświetlenia, więc w rzeczywistości też było ciemniejsze. Jeśli chodzi o wysokość to może proszek do pieczenia był nieświeży? Chociaż tutaj też wydaje mi się, że może być przekłamanie zdjęcia, to moje ciasto też było niziutkie :)

  • http://www Agata

    Czy można nie dodać miodu, a zamiast wody dać mleko?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Możesz dodać zamiast wody mleko, nie ma sprawy. Jeśli chodzi o miód to możesz go pominąć jednak obserwuj konsystencje, bo jeśli nie dodasz jakiegoś innego syropu w zamian (z agawy, z daktyli, golden syropu czy też melasy) to ciasto może być zbyt gęste i wtedy będzie trzeba dodać np. więcej mleka :)

  • Daria W

    Dzięki za przepis :) Trochę go zmodyfikowałam, bo wykorzystywałam resztki tego, co mi zostało w szafkach przed wyprowadzką.
    Połowę mąki zamieniłam na pełnoziarnistą, użyłam 1 łyżki miodu gryczanego i 1 syropu z agawy i wzięłam masło roślinne.
    Miałam resztkę paczki orzeszków solonych, więc posypałam nimi wierzch (polecam) razem z cukrem. Świetna skorupka się zrobiła :) Ciasto wyszło bardzo kruche, tzn. rozpadające się, nie da się go pokroić w trzymające kształt kawałki. Pewnie przez pełnoziarnistą mąkę, ale to nic, wyjadamy je łyżeczkami prosto z foremki i cieszymy się jak dzieci :D
    Na zdjęciu ostatnie kawałki :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Daria, wygląda przepysznie! Posypka z orzechów to świetny pomysł! Dzięki za zdjęcie i gratuluję!

  • Kasia S

    Wyszło genialne! Nie mogłyśmy się z mamą nadziwić, że takie dobre, zjadając połowę naraz :) tylko dałam o połowę więcej kakao (45g) i całe orzechy laskowe (!!!), mistrzostwo smaku :D Nawet nie przeszkadzało, że się mocno kruszy, (trochę za mało tłuszczu dodałam). Pozdrawiam, na pewno jeszcze wrócę :)