Pyszne, wilgotne ciasto przypominające brownie. Polecam wszystkim czekoladożercom ;)
Skład (foremka ok. 25cm x 10cm ):
- 140g masła,
- 2 łyżki miodu,
- 150g cukru (bądź substytutu – u mnie fruktoza),
- 150g mąki,
- 30g kakao w proszku,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 1/3 szklanki wody.
Masło rozpuścić w mikrofali bądź kąpieli wodnej, dodać miód i cukier. Utrzeć przy pomocy miksera bądź drewnianej łyżki, kryształki cukru nadal mogą być wyczuwalne. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Do wilgotych składników dodać suche oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wierzch można lekko posypać dodatkową łyżką cukru/fruktozy dzięki czemu będzie miało bardziej chrupiącą skórkę (a ta skórka jest najlepsza ;) uwierzcie mi ).
Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec przez ok. 40 minut, nie do suchego patyczka (nie musi być idealnie suchy). Studzić na kratce, najpierw w foremce, później wyjąć ciasto razem z papierem i zostawić na kratce do całkowitego ostudzenia. Dopiero wystudzone ciasto nadaje się do krojenia.
Ciasto świetnie pasuje do kawy mrożonej, którą prezentowałam Wam w poprzednim wpisie:
Polecam!






-
http://aledeser.blogspot.com/
-
-
http://poszli-pojechali.pl
-
http://runfaster-eatbetter.blogspot.com/
-
-
-
Pingback: Sala zabaw i czekoladowe ciasto. | Groszkowi()
-
-
http://www
-
-
Podobne Wpisy