Bezglutenowy tort czekoladowy

bezglutenowy-tort-czekoladowy-kolor

 Ten tort to po prostu marzenie, każdego nie tylko bezglutenowca. Wspaniały, czekoladowy… Przepis znaleziony u Dorotuś pod nazwą „Tort Ferrero Rocher”, jednak przy pominięciu tych słodkich kuleczek (które niestety nie są bezglutenowe) zyskujemy wspaniały tort bez dodatku mąki. Ten tort jest obłędny, serio ;)

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych,
  • 30g gorzkiej czekolady.

Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce, orzechy laskowe podpiec w piekarniku, zdjąć łupinki i zemleć na mąkę, można też kupić gotowe zmielone orzechy.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier (łyżka po łyżce), cały czas ubijając dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy łyżki delikatnie wmieszać zmielone orzechy oraz czekoladę.

Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować 3 okręgi o średnicy 23 cm (może też użyć 3 tortownic o takiej średnicy, także wyłożonych papierem).  Masę rozłożyć równo pomiędzy 3 okręgi starając się by ich powierzchnia była równa.

Blachy z masą bezową wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C i piec z termoobiegiem przez 1 godzinę i 15 minut, do zarumienienia (blaty nie powinny wyrosnąć, będą raczej płaskie). Po tym czasie wyjąć i wystudzić.

Składniki na krem Rocher:

  • 400 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 350 g nutelli
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • pół szklanki orzechów laskowych.

Orzechy podpiec, obrać  ze skórek i drobno posiekać. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić.

Przy pomocy miksera zmiksować na gładką masę mascarpone oraz nutellę. Dodać przestudzoną czekoladę i miksować do otrzymania jednolitego, gładkiego kremu. Pod koniec dodać posiekane orzechy. Krem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki by lekko zgęstniał.

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy laskowe do dekoracji boków tortu,
  • opcjonalnie dla „glutenowców” pralinki Ferrero Rocher.

 

Po wystudzeniu blatów i kremu przejść do układania tortu. Na paterze położyć pierwszą bezę, wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, przykryć kolejną bezą, wyłożyć kolejną 1/3 kremu. Na koniec przykryć ostatnim blatem bezowym i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach tortu. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na kilka godzin.

Schłodzony tort można oblać wspaniałym błyszczącym czekoladowym ganache.

Czekoladowe ganache:

  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 70 ml śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżeczka golden syrupu  lub miodu.

Do garnka wlać śmietankę oraz miód/golden syrup, całość podgrzewać do wrzenia następnie zdjąć z palnika. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i odstawić do rozpuszczenia na około 2 minuty. Po tym czasie wymieszać przy użyciu trzepaczki, aż do uzyskania gładkiego kremu. Wstawić do lodówki na kilkadziesiąt minut i gdy lekko zgęstnieje polać tort.

Ponownie schłodzić tort i przejść do ozdabiania – na boki tortu wysypać posiekane orzechy, a na wierzchu wyłożyć pralinki bądź inne ozdoby z gorzkiej czekolady, inspiracją może być np. sposób ozdobienia sernika czekoladowego.

 

SONY DSC

 

PS. Wybacznie mi proszę jakość zdjęć, robiłam je na szybko w trakcie imprezy, krojąc tort dla gości ;)

PS2. Żółtka, które wam zostaną możecie w bardzo prosty sposób wykorzystać np. robiąc ptysie z kremem Baileys – boskie ;)

ptysie z kremem Baileys-7 copy kolor

Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowy tort czekoladowy
Opublikowano
Średnia ocena
4 na podstawie 4 ocen




  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Kusisz tym tortem ogromnie :)

  • Piotrek

    Wreszcie!

  • http://www.ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com magma

    wygląda obłędnie:)

  • Adam

    nie jest tani, ale po przygotowaniu … :)

    Kulki rocher sam przygotowałem z kremu i orzechów , a dodałem do tego jeszcze własne bezglutenowe rafaello przepis ze strony http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-pralinki/731-przepis-na-trufle-z-bialej-czekolady , jako białej czekolady użyłem Toblerone

    TORT był prezentem na urodziny ,
    Pysznie wyszło