Chłodnik litewski – idealny na lato

SONY DSC

Kto nie lubi chłodnika? Nawet nie podnoście rąk, bo na pewno nie zbierze się dużo ludzi! Dla mnie ideał, pod każdym kątem :)

Jedzenie zup latem nie należy do moich ulubionych, wyjątek stanowi chłodnik. I to ten konkretny, z botwinką. Przygotowuje go praktycznie co tydzień i później cała rodzina się zajada :) Polecam Wam bardzo. Pytaliście jaki jest mój sposób na idealny chłodnik, oto on.

Skład (duży garnek)

  • 2 pęczki botwinki (razem z buraczkami),
  • 2 duże, gotowane buraki (można kupić pakowane próżniowo lub ugotować wcześniej i wodę z gotowania wykorzystać tutaj),
  • 250ml soku z buraków (zawsze kupuje taki, może być też koncentrat barszczu czerwonego, patrzcie tylko na skład),
  • 2litry maślanki (znowu: patrzcie na skład, czasami można się zdziwić co dodają do maślanki… Ja lubię Mrągowską),
  • 250ml śmietanki 30% (można pominąć, ale moim zdaniem warto dodać ze względu na smak),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • woda.

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki oddzielić od liści, obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Liście i łodygi pokroić i też wrzucić do garnka. Do garnka nalać wody jedynie by zakrywała botwinkę, postawić na kuchence i gotować pod przykryciem do miękkości.

Gotowane buraki zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę dodać do gotującej się botwinki razem z łyżką octu, sokiem z buraków i solą oraz pieprzem (na oko, później można dosmaczyć). Gdy buraczki (te oddzielone od botwinki) będą miękkie zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie dodać maślankę, śmietankę oraz posiekany koperek i szczypiorek. Zamieszać i odstawić do przegryzienia się smaków, po tym czasie spróbować i dodać ewentualnie więcej soli i pieprzu. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Chłodnik litewski
Opublikowano
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • Anonim

    na ile porcji jest ten przepis? ;)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Wychodzi z niego ponad 2 litry chłodnika, więc w zależności od tego jakie masz miseczki itp. ale na pewno ponad 8 porcji.

  • http://paulinawnukcom Paulina

    Uwielbiam chłodnik, nawet zimą :D Pewnie pójdę dziś po buraki i zrobię, bo jak patrzę na Twoje zdjęcia to aż mi się chce już i zaraz takiej miseczki chłodniku :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Omnomnom dzięki, tez uwielbiam! :)