Najprostszy chleb bezglutenowy

chleb-bezglutenowy-kolor

 

 

Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością. Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w środku, posiadającym chrupiącą skórkę odpowiednikiem swoich „glutenowych” kolegów.

Skład (1 bochenek, keksówka ok. 10cmx25cm):

  • 500g mąki bezglutenowej (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, może być też gryczana, w dowolnych proporcjach),
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 1/5 łyżki cukru,
  • 14g suszonych drożdży (dwie saszetki) lub 28g świeżych,
  • 500ml ciepłej wody (lub odrobinkę więcej, trzeba obserwować konsystencje ciasta).

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Po tym czasie ponownie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić na kolejne 20 minut.

Piec w temperaturze 230 st C przez około 1 godzinę (lub troszkę mniej, w zależności od piekarnika. Należy obserwować zarumienienie skórki). Gotowy chleb powinien „brzmieć głucho” jeśli zastukamy w spód. Odstawić do wystygnięcia na kratce. Smacznego :)

 

SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Najprostszy chleb bezglutenowy
Opublikowano
Średnia ocena
4 na podstawie 125 ocen




  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Wygląda jak „prawdziwy” :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dokładnie :D to jest jego cała magia ;)

  • assiya

    Za chwilkę wsadzam do piekarnika :-)

  • assiya

    Udał się..wyszedł pyszny..nie mogłam się oprzeć i musiałam skosztować jeszcze ciepła kromeczje. Dziękuję za przepis! :-)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      To super! Gratuluje! :) i dzieki za zaufanie :D

  • Ola

    a czy może być mąka pełnoziarnista?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak :)

  • Magdalena

    Witam,
    w jakich proporcjach wymieszać podane wyżej mąki ? Czy jeżeli użyję tylko jednego gatunku np. gryczanej to pieczywo również się uda? Piekarnik z termoobiegiem ?

    Serdecznie dziękuję za odpowiedź!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Proporcje sa dowolne, przy użyciu jednego typu maki chlebek tez wyjdzie. Ja pieke bez termoobiegu o tak polecam :)

  • Magdalena

    Nie wiem czego użyć bo w domu mam skrobię zmieniaczaną i nie wiem czy to to samo co maka ziemniaczana?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      To samo! :)

  • Magdalena

    Dzięki to biorę się do pieczenia !

  • Marzena

    A mnie intryguje mąka ziemniaczana. Jak zachowuje się w chlebie? Czy jej dodatek jest symboliczny czy są to równe proporcje?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dzięki niej chleb jest bardziej wilgotny. Ja dodaje 1/3, jednak wiele osób robi z większym dodatkiem :)

  • wiola

    A jaka konsystencja tego chleba powinna być przed wyrośnięciem?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Powinien być dosyć gęsty, mniej więcej tak jak „normalny” chleb pszenny, który pieczemy w formie.

  • http://bajkowapracownia.blogspot.com Karola

    Kurka wodna, robię już trzeci i nie wychodzi :) raz nie wyrosło ciast. Dwa razy upiekł się smaczny, ale tak twardy, że nie dało się jeść. Co jest nie tak? Pierwszym razem za dużo mąki na pewno dałam, bo po wyrośnięciu się kleił więc rozrobiłam z mąką gryczaną. Teraz ciasto wyrosło ładnie, ale chlebek jest kamienny wprost, choć jak wkładałam ciasto do piekarnika, było moim zdaniem idealne – pulchne, nie „cięzkie”, nie klejące, ale nie zbite. Dlaczego nie wychodzi? :-(

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Karola, może dodajesz dużą ilość mąki ziemniaczanej? Niewyrośnięte ciasto może być kwestią niedziałających drożdży. Jeśli chlebek się mocno klei, to po prostu włóż go do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź wierzch wilgotnymi palcami (ciasto nie musi być tak elastyczne i wyrobione jak na chleb, który piecze się bez foremki). Myślę, że kamienność to kwestia zbyt dużej ilości mąki, lepiej, żeby ciasto było luźniejsze. Mam nadzieję, że pomogłam chociaż trochę.

  • Emilia

    a czy da sie wykonac ten chleb w thermomixie

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Niestety nie wiem, podejrzewam, ze tak, ale nigdy nie używałam Thermomixa :)

  • Anonim

    czyli piekarnik ma grzać z dołu czy z góry czy to jest istotne???

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ja ustawiam zawsze góra i dół, myślę że ustawiając tylko górę lub tylko dół ryzykujemy niedopieczeniem lub zakalcem.

      • Marzena

        Czy to znaczy, że jak nie mam możliwości ustawiania góra-dół (bo palnik jest z dołu), to chleb nie wyjdzie?

        • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

          Najlepiej ustawić na góra dół lub termoobieg. Jeśli masz grzanie tylko z dołu to nie potrafię zagwarantować, że będzie dobrze upieczony. Czy robiłaś już w tym piekarniku chleb? Jeśli tak i wyszedł dobry to może wystarczy rozgrzać go dobrze i da się normalnie upiec.

          • Marzena

            Nigdy nie piekłam chleba. To prosty piekarnik gazowy, nic się nie da ustawić, nawet termometru nie ma, tylko pokrętło włączania-wyłączania z cyframi 1-8.

          • Marzena

            Czyli klapa :(

  • paula

    Czy uda się upiec podobny chlebek bez drożdzy ponieważ nie mogę ich jeść?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Zmniejszylabym ilośc maki o polowe, zamiast połowy wody dałabym 4jajka (żółtka i białka oddzielnie) oraz odrobine sody oczyszczone j (1/2 łyżeczki). Ubite białka dodac na koniec i piec trochę krócej około 30min :) wyrastanie pomijamy. Pamiętaj ze wody możliwe ze bedzie potrzebne mniej, jak wymieszamy make i siemię z żółtkami to dodajemy tyle wody, żeby konsystencja była gładka, następnie lekko mieszamy z z ubitymi bialkami :)

  • Basia

    Czy drożdże świeże traktujemy jak suszone czy rozrabiamy w wodzie… Przepis wygląda ciekawie będzie próba . Wraz z Nowym Rokiem dużo zdrówka i mnóstwo ciekawych pomysłów
    nie tylko kulinarnych.)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Nie trzeba rozrabiać :) dziękuje za życzenia i rownież wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

  • Basia

    Chlebek upieczony w sumie 2 bo robiłam z podwójnej porcji zrobiłam w termomixie, chlebek
    wyrósł bardzo ładnie nie kruszy się można go kroić bardzo cienko .w smaku przypomina tradycyjny chlebek. Z czystym sumieniem mogę napisać że to jeden z lepszych chlebków bezglutenowych.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę, że smakuje! :)

  • GosiaE

    A jak wymieszać składniki , czy mikserem , czy ręcznie.Pozdrawiam.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ja mieszałam mikserem :)

  • Anonim

    czy chlebek można upiec na drożdżasz świeżych ? Jeśli tak torozdrobnione drożdże równierz od razu wymieszać z mąką czy poczekać aż wyrosną?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Można użyć świezych, rozdrobnić i dodać do mąki.

  • aneta

    posiadam trzy maki zytnia,gryczna i orkiszowa,czy moge je trzy wymieszac ?
    bede piec pierwszy raz i jakios sie stresuje :D

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Pominelabym zytnia :) Gryczana i orkiszowa bedzie super :) Nie ma co sie stresowac! Koniecznie daj znac jak wyszlo :)

  • Joanna

    czy jest opcja zastąpienia czymś siemienia?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Można pominąć, albo zastąpić np. słonecznikiem czy pestkami dyni.

  • Joanna

    to świetnie, bo myślałam, że jego rola jest ważna jako sklejacza, żeby chlebek się nie rozpadał …

  • Arleta

    JAk długo chleb nadaje się do spożycia i jak go przechowywać??

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ja ten chleb mrożę. Kroje na kromki i rozkładam na tacy w zamrażarce, jak już się zamrozi to przekładam do torebek i wtedy zawsze mam gotowy do spożycia (wystarczy wyjąc odpowiednią ilość i wstawić do tostera/piekarnika, albo wyjąć wieczorem i rano będzie rozmrożony).

  • Pingback: Najlepsze przepisy bezglutenowe na Wielkanoc | Grochem o Garnek()

  • Joanna

    Chlebek jest smaczny, jeszcze ciepły kroiłam bo musialam spróbować, tak pachniało w kuchni :) Dziękuję za ten przepis, bo mogłam zjeść chleb który nie jest podeszwą :) Mniam mniam

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę, że się udał! Życzę dalszych sukcesów w kuchni :)

  • Joanna Wojtyła

    Upiekłam chlebek, pachnie ładnie, ale w ogóle nie wyrósł :( w smaku jest też nawet ok. nie miałam mąki ryżowej więc dałam 1/3 mąki ziemniaczanej i 2/3 mąki kukurydzianej.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Możliwe, że zawiniły drożdże.

  • MamaAga

    Jejku! Jaki smaczny i prosty do zrobienia. Dziękuję:) Trochę mi wyszedł zakalec ale chyba dłużej powinnam trzymać w piekarniku.

  • Maja

    Witam czy może być Mix Schär B?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak,pominelabym jedynie sól i siemię lniane.

      • Asia

        Dlaczego pominąć siemię? Bo sól rozumiem, pewnie jest już w mieszance.

        • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

          Ze względu na substancje zagęszczającą obecną w mieszance – nie wiem jak siemię lniane zareaguje z tą substancją ze względu na swoje właściwości higroskopijne.

          • Bernard

            Piekę regularnie chleb na tej mące. Dodaję też zmielone siemię lniane i zawsze się udaje. Żeby mi się nie znudziło często doprawiam ciasto słonecznikiem, sezamem, makiem, majerankiem, oregano, a już zawsze mielonym kminkiem.

  • gość

    Nie rozumiem po co jeść chleb bezglutenowy,skoro są w nim drożdże. Drożdże powodują rozrost candidy i efekty są te same,co po glutenie.Oczywiście nie od razu. Czy zna ktoś przepis na coś chlebopodobnego,ale zdrowego?Tzn. bez mleka,drożdży i glutenu?

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Powód jest dosyć oczywisty – wrażliwość na gluten. Jeśli chodzi o chleb bez tych składników to wpisz w Google „chleb zmieniający życie”, jest to przepis oparty tylko i wyłącznie na ziarnach. Niestety moim zdaniem jest dosyć ciężkostrawny, polecam tez chlebek jaglany z bloga smakoterapia.

    • Alutka Er

      Gościu,Tobie to musi być ciężko w życiu co? po co czytasz i przeżywasz skoro Cię to tak denerwuje? doktorat zrobiłeś/zrobiłaś z tej dziedziny?

      • Komentatorka Bredni

        Co racja to racja :)

  • Gość

    Krytykujesz książkę „Pysznie bez glutenu” pisząc „Nie dostajemy za to przepisu na „koncentrat ciasta bezglutenowego”,
    który jest używany praktycznie przy każdym wypieku. Mamy informację z
    czego może się on składać, ale bez żadnych konkretów czy proporcji” Niestety sama piszesz ogólnie że 500 g mąki ale nie piszesz ile jakiej użyć. Czasami ktoś doda jednej mąki więcej od drugiej i smak już nie będzie ten sam albo nie wyjdzie w ogóle. Jeżeli krytykujesz innych pisz sama ile czego trzeba.

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Przeczytaj komentarze pod przepisem. Czytelnicy robią ten chleb z różnych proporcji mąk i im wychodzi. Pozdrawiam.

      • anna

        Troszkę racji w tym jest. Rozumiem, że proporcje mogą być różne, ale większą lub mniejszą zawartością mąki ziemniaczanej można regulować na przykład stopień kruszenia się chleba. Może po prostu napisz jakich proporcji Ty użyłaś / zwykle używasz?

        • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

          ja używam 1/3 każdej :)

  • Bietka

    O Matko! upiekłam!!! Przed chwilą wyjęłam z piekarnika!!! Zżeram gorący razem z moim mężem, który z ukosa patrzy na „bezgluteny”!!! Jest chrupiący i wspaniały!!! Chociaż zamiast mąki ryżowej ( nie miałam) dodałam płatki ryżowe błyskawiczne. Ciekawe, jak będzie się zachowywał jutro i później. Hmmm…

    • http://grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Cześć :) Bardzo się cieszę, że się udał i smakował! Super pomysł z płatkami ryżowymi i z rzucaniem o podłogę ;) Najlepszej przechowywać go w szczelnym woreczku. Ja też kroję na kromki i mrożę. Później wyjmuję potrzebną ilość i wkładam do tostera. Pozdrawiam :)

  • Bietka

    Aha, przed włożeniem do piekarnika zastosowałam trik, jak w przypadku biszkoptu, to znaczy „rzuciłam” nim z wysokości około 15-20cm. o podłogę. Chyba pomaga na dziurę w środku. :)

    • Komentatorka Bredni

      Nigdy nie rzucam ciastem i nie powstaje mi rzadna dziura.

    • marlak

      biszkoptem rzuca się PO upieczeniu…

  • anuuula1

    Witam,
    chleb wstawiamy do nagrzanego na 230 stopni piekarnika ?
    Mój niestety nie wyrósł, jest zabity i mocno czuć drożdże.
    Po pierwszych 20 minutach od zamieszania widać było że rośnie, po ponownym przemieszaniu i przełożeniu do foremki – tak dużego wzrostu nie zauważyłam. Po kolejnych 20 minutach wstawiłam do nagrzanego piekarnika i chlebek już nic nie urósł. Dałam 50g maki ziemniaczanej i po 225g mąki ryżowej i kukurydzianej.
    Jakieś sugestie? co zrobiłam nie tak?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Może drożdże były nieświeże?

  • Kamila R

    w ogóle mi nie wyszło… Z góry jest biały, twardy jak kamień :o środek miększy ale zaś smakuje drożdżami :( nie wiem czy ja jakaś lewa jestem kur.. nic mi nie chce wyjść bezglutenowe..

  • Kasia

    Jupi! cudowny,pulchniutki i mieciutki chlebek! nawet na mace pszennej nigdy mi taki pyszny nie wyszedl. Zamiast maki ryzowej dalam gryczana (200g gryczanej,200g kukurydzianej,100g ziemniaczanej),zamiast siemienia lnianego dodalam slonecznik i z drozdzy zrobilam zaczyn najpierw.Wyszedl naprawde przepyszny chleb,jestem taka szczesliwa :)

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Wspaniały!!!!

    • marlak

      dzisiaj robię z takich samych proporcji mąk – zobaczymy, czy wyjdzie równie dobry jak Twój…

  • monnnik

    Cudny wyszedł! 3 razy próbowałam już zrobić chleb bezglutenowy i zawsze był niewyrośnięty i się kruszył. Ten jest świetny, a w dodatku taki prosty w wykonaniu :D Mam tylko pytanie, czy mogłabym zrobić z 2 porcji, użyć większej foremki i upiec? Zastanawia mnie czy by wyszedł i jak długo trzeba by go piec.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Myślę, że by wyszedł, jednak zdecydowanie trzeba go będzie dłużej piec moim zdaniem co najmniej o 20 min :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Oczywiście możesz go upiec z podwójnej porcji, piecz dłużej o około 20minut.

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Na pewno się uda! Musisz lekko długo piec, obserwować skórkę :)

  • Beata

    Jest!!! Udał się znakomicie! Ma chrupiącą skórkę :) ja dodałam jeszcze nasiona chia 1 łyżkę i 1 łyżkę płatków jaglanych. Proporcje mąki to 200g gryczanej, 200g kukurydzianej, 100g ziemniaczanej. Wody 520 ml, drożdże świeże. Temp pieczenia 225 stopni przez 1 godzinę. Drożdże pokruszylam do cieplej wody i wlałam do mieszanki.

  • Patrycja Harańdziak

    Pani Aniu nie wiem czemu chleb był strasznie mokry :( skórka była bardzo zarumieniona już po 50ciu minutach więc wyłączyłam piekarnik i trzymałam go tam jeszcze przez 10 minut, ale kiedy przekroiłam był mokry…wsadziłam jeszcze ale nic nie pomogło :( (pieklam z termoobiegiem, 200 gram mąki ryzowej, 200 gram mąki gryczanej i 100 gram mąki ziemniaczanej)

  • marlak

    Upieklam i wyszedł twardy. Smak ok, ale nie ma mowy o miękkim środku. Użyłam 250g kukurydzianej, 150g ryzowej i 100g ziemniaczanej. Czy to może być kwestia proporcji, czy wody czy za długo piekłam po prostu? Jaka powinna być konsystencja ciasta przy pierwszym mieszanki? (nie mam doświadczenia z bezglutenowymi)

    • Kasia

      mąka kukurydziana sprawia że chleb jest bardziej kruchy i twardy, dlatego daję jej max 100g, resztę stanowi mąka ryżowa i gryczana. Bardzo ważne jest dodanie siemienia lnianego, zapewnia lepkość i wilgotność -jest takim klejem :) Zresztą podobnie jak babka płesznik,jajowata, chia. Ja zawsze mielę 2 łyżki siemienia w młynku do kawy, a jedną dodaje w ziarenkach. Chleb po wymieszaniu powinien być gęsty, kleisty. Nie da się uformować tradycyjnego bochenka

  • Danuta Krankiewicz

    czy moge dodac zamiast maki kukurydzianej maki z komosy ryzowej?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Mąka z komosy jest trochę bardziej wilgotna i ma charakterystyczny posmak, ale myślę, że chleb powinien się udać. Jeśli zrobisz to daj znać jak wyszedł :)

  • Nika

    Czy zamiast gryczanej mogę dodac mąki jaglanej lub tapioki?

  • Magdalena

    Zrobiłam ten chlebek już 2 razy z różnymi mąkami. Jest pyszny!!! Dziękuję za przepis. Mam tylko jeden problem. Skórka wychodzi bardzo twarda i pęka od góry. Piekę w 230 stopniach z opcją grzałki górnej i dolnej przez około godzinę. Już po 30 min skórka robi się zarumieniona, ale to chyba zbyt wcześnie żeby go wyciągnąć bo byłby surowy w środku? Proszę o poradę jak się z tym uporać. https://uploads.disquscdn.com/images/b3f114684912776fca0b97f769bf2d2b187380585904dc869da1b5e342ebdfcd.jpg

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Możesz po 30 minutach przykryć całość folią aluminiową i piec dalej, ale już nie będzie się przypiekał z góry :) Bardzo ładny chlebek! :)

  • Czesław

    Zmagającym się z z HASHIMOTO zaleca się dietę bezglutenową ale również nie zaleca się spożywania sezamu: http://www.tarczycahashimoto.pl/blog/hashimoto-a-degeneracja-mozgu-dlaczego-mgla-mozgowa-zaburzenia-pamieci-depresja-i-zmeczenie-sa-objawami-w-hashimoto

  • KAmila

    Dziekuje za przepis , choc musze nadmienic ze drozdzy jest zdecydowanie za duzo, za drugim razem zmniejszylam o polowe i bylo duzo lepiej (robilam ze swierzych), pozdrawiam

  • Magds

    Chleb dłużej bedzie miękki i delikatniejszy w smalu kiedy po wyjęciu z piekarnika poprysksmy go woda i wlozymy na pól godziny do szczelnego pojemnika. Pycha.

  • Olala

    A skąd może wynikać fakt iż chleb pęka na środku?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Możliwe, że to kwestia wysokiej temperatury. Piekarniki często różnią się między sobą. Żeby tego uniknąć możesz przed pieczeniem naciąć chleb ostrym, zwilżonym nożem lub zmniejszyć lekko temperaturę. Jednak sposób z nożem jest pewniejszy :)

  • Claudiene

    Przepraszam, może głupie pytanie, ale jaka powinna być konsystencja ciasta? Musiałam dodać 200g mąki więcej, żeby przypominało ciasto chlebowe i aż boję się efektu. ..

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      To ciasto jest dużo bardziej lejące niż normalne chlebowe, dlatego pieczemy je w foremce. Daj znać jak wyszło :)

  • Marta

    A mi niestety w ogóle nie chciał rosnąć. Zrobiłam według przepisu i wstawiłam do piekarnika do rośnięcia na temperaturę poniżej 50 stopni. Jedynie odrobinę się zwiększył, a potem już nic :( Drożdże kupiłam tego samego dnia, wyglądały na świeże… Podpowiedz proszę co robię nie tak … Czy czas ugniatania ma znaczenie?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Drożdże musiały być nieświeże :( niemożliwe, żeby nie urósł. Temperatura wyrastania powinna być maksymalnie 40stopni.

  • Ania

    Czy można pominąć mąkę ziemniaczaną? Czym ewentualnie można ją zastąpić, żeby wyszło jak najlepiej? Może mąką z tapioki?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Jasne, tapioka będzie super :)

  • Pingback: FOOD BOOK sierpień - Całkiem zdrowo()