Bezglutenowe pancakes z borówkami

SONY DSC

Placki są zawsze dobrym pomysłem na śniadanie. Ostatnio kombinuję i przygotowuje co rusz nowe wersje. Te z borówkami wyjątkowo przypadły nam do gustu. Są smaczne i sycące, z takim śniadaniem można naprawdę miło zacząć dzień. Mała rada – dodajcie naprawdę dużo borówek! Jedzcie z syropem klonowym lub miodem.

 

Skład (12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki ryżowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25g rozpuszczonego, przestudzonego masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 banan,
  • borówki (u mnie około 125g).

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i odstawić. W misce połączyć mokre składniki (mleko, jajka, przestudzone masło) z rozgniecionym bananem i cukrem, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodając borówki. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z jeszcze większą ilością borówek i syropem klonowym lub miodem. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowe pancakes z borówkami
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 7 ocen