Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe

bezglutenowe-placuszki-orzechowo-kokosowe-kolor

Moim zdaniem placuszki są idealnym śniadaniem i myślę, że gdybym postanowiła przez rok jeść codziennie inne to i tak nie skończyłyby mi się pomysły na nowe przepisy. Te bezglutenowe, orzechowo-kokosowe cudeńka są gotową recepturą na wspaniale rozpoczęty dzień.

Skład (10 niewielkich placuszków):

  • 1 średni banan,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów laskowych,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Banana rozgnieść widelcem i wymieszać z dwoma jajkami (dokładnie jak w tym przepisie). Dodać zmielone na mąkę orzechy laskowe (jeśli przygotowujecie je sami to wystarczy na suchej patelni lub w piekarniku podprażyć łuskane orzechy laskowe, następnie pozbyć się większości skórek i zmielić orzechy na mąkę) , wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ryżową. Całość dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut by wiórki kokosowe zmiękły i nasiąknęły mieszaniną. Po tym czasie na rozgrzaną patelnie wylać odrobinę oleju i smażyć niewielkie placuszki, gdy będą całkowicie ścięte przewracać na drugą stronę do lekkiego przysmażenia. Placuszki podawać np. z domowej roboty wegańską nutella.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowe placuszki orzechowo-kokosowe
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.5 na podstawie 3 ocen