Faszerowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą

SONY DSC

Uwielbiam bakłażany, dobrze przygotowane mają świetną konsystencje i są naprawdę pyszne. Swoją drogą wydrążony bakłażan może być podobnym „nośnikiem” co ciasto do pizzy – możemy do niego włożyć wszystko! :) Polecam ten, chyba najprostszy sposób przygotowania.

Skład (2 porcje):

  • 1 średni bakłażan,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 szalotka (lub czerwona cebula),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 świeżej papryczki chilli,,
  • 1 łyżeczka soli (+ 4 łyżeczki),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki parmezanu,
  • 1/2 kulki mozzarelli,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • oliwa z oliwek.

Bakłażana umyć, przekroić na pół, wydrążyć środki przy pomocy łyżki. Zarówno wydrążone połówki jak i miąższ posypać solą (mniej więcej 4 łyżeczki), odłożyć na 20 minut (dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki i zyska fajną konsystencję).

W tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić posiekane drobno cebulę, czosnek oraz papryczkę. Dodać łyżeczkę soli i cukru i podsmażać na małym ogniu do zeszklenia. Następnie wrzucić pomidory odsączone z zalewy (zalewe zachować) i podsmażać, aż się rozpadną. Bakłażany opłukać z soli i osuszyć ręcznikiem papierowym. Miąższ pokroić drobno i dorzucić do pomidorów wraz z resztką z puszki czyli zalewą. Podsmażać wszystko aż bakłażany zmiękną. Porwać lub posiekać drobno listki bazylii i dodać do pomidorowej mieszanki. Na koniec dodać parmezan i wszystko dobrze wymieszać (mieszana powinna być gęsta, „odparowana”).

Do przygotowanych wcześniej połówek bakłażana nałożyć po 1/2 farszu. Brzegi bakłażana posmarować odrobiną oliwy, przełożyć bakłażany do naczynia do zapiekania.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st na mniej więcej 30minut. Należy obserwować czy nie zaczynają się przypiekać. Wyjąć jak brzegi będą wyglądały na miękkie, upieczone. Na górę farszu ułożyć porwaną lub pokrojoną w cienkie paski mozzarellę, wstawić do piekarnika na kolejne kilka minut (najlepiej z funkcją grilla lub zapiekania). I gotowe ;)

SONY DSC

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Faszerowany bakłażan z pomidorami i mozzarellą
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen




  • Anonim

    Anusiu nie mogę ocenić tego przepisu , bo mówi błąd oceny a to jest mój najulubieńszy przepis :)

  • Apsikk

    Takie dość infantylne pytanie ale czy skórka bakłażana jest jadalna?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Jasne, że tak :) do tego bardzo dobra. Pozdrawiam! PS. i żadne pytanie kulinarne nie jest dla mine głupie ani infantylne ;) do wszystkiego potrzebne jest doświadczenie.

  • http://www.ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com magma

    wygląda bardzo smacznie:) fajny pomysł:)

  • Anonim

    Czy można użyć tutaj zwykłych, naturalnych pomidorów a nie tych z puszki?
    Pozdrawiam! :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Można, uzyłabym około 5 pomidorów, chociaż i tak dodałabym odrobine dobrego koncentratu (jest zdrowy, podobnie jak pomidory z puszki, które maja wiecej wartości niż świeże) by zagęścić sos i nadać mu mocno pomidorowy smak. Przed dodaniem należy obserwować konsystencje sosu i wtedy zdecydować ile i czy w ogole koncentrat dodawać :)

  • http://www.cookillu.com/ COOKILLU

    Ja także niedawno faszerowałam bakłażany. Teraz chętnie wypróbuję Twoją, wegetariańską wersję. Pozdrawiam!