Konfitura morelowa z limonką (bez cukru)

konfitura-marelowa-z-limonka-bez-cukru-3-kolor

Zdecydowanie nadszedł już czas przetworów. Trzeba zachować trochę lata na później, prawda? Morele i limonka, a do tego trochę mięty? Dla mnie połączenie idealne! A do tego bez dodatku cukru, jest to dpowiedź na Waszą prośbę w zakładce „Zamów przepis”.  Miały być truskawki, ale drzewko w ogrodzie wyjątkowo obrodziło w morele, stąd ta zamiana!

Skład (1 mały słoiczek):

  • 1/2 kg dojrzałych moreli,
  • 2 łyżki ksylitolu (bądź stewii, bądź innego zamiennika cukru),
  • skórka otarta z 1/2 limonki,
  • kilka listków mięty i świeżej stewii (opcjonalnie).

Morele umyć, pozbyć się pestek i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka bądź na patelnie o dużej średnicy dna (będą się szybciej smażyć). Zasypać ksylitolem, wymieszać i smażyć do zdedykowania płynu i rozpadnięcia się owoców (około 30 minut). Po tym czasie dodać skórkę otarą (na tarce o drobnych oczkach) z 1/2 limonki (limonkę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem) oraz drobno posiekane listki mięty i stewii. Smażyć jeszcze 1-2minuty i przełożyć całość do wyparzonego wrzątkiem słoika. I gotowe!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Wpis uczestniczy w akcji:

Oceń przepis: 
Przepis na
Konfitura z moreli bez cukru
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 3 ocen




  • dominik

    Dzień dobry. A ile w lodówce taki zamknięty słoik wytrzyma? Nie pasteryzujemy?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      W lodówce około tygodnia, jeśli chcesz trzymać dłużej to trzeba zapasteryzować. Pozdrawiam, Anula :)