Pieczone młode marchewki z pesto

SONY DSC

Dzięki wycieczce na pole udało mi się własnoręcznie zebrać całą przepiękną „wiązankę” młodziutkich marchewek. Przygotowałam je w możliwie najprostszy sposób – upiekłam i zjadłam z dodatkiem pesto z ich własnej natki.

Skład

  • młode marchewki (u mnie pomarańczowe, żółte i białe),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • szczypta soli (u mnie gruboziarnista),
  • szczypta suszonego tymianku.

Marchewki dobrze umyć i wyszorować (ja to robię przy pomocy szczotki do butelek :) ), odciąć nać mniej więcej na 3 centymetry od marchewki i zostawić ją do pesto. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy pędzelka równomiernie nasmarować olejem. Całość posypać solą i suszonym tymiankiem. Wstawić do pierkanika rozgrzanego do 200 st C i piec do miękkości (około 20 minut). Po wyjęciu przy pomocy pędzelka posmarować pesto (przepis poniżej).

Pesto z naci marchewek

  • nać marchewek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • garść orzechów (u mnie ziemne i piniowe pół na pół),
  • sól i pieprz.

Nać umyć i oddzielić listki od łodyg (chodzi o usunięcie tych grubszych i twardszych części). Do blendera włożyć nać, orzechy i przyprawy, zalać sokiem z cytryny i rozpocząć blendowanie, w trakcie dodając olej rzepakowy. Dzięki stopniowemu dodatkowi oleju możemy zdecydować jaką chcemy mieć konsystencje. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC




  • http://kuchniasmakoszy.blogspot.com/ Salvador Dali

    to fakt.. lepiej wykorzystane być nie mogły.. :)

  • Pingback: Jak jeść zdrowo nie mając ogródka? Relacja z wyjazdu „Rano Zebrano” | Weekend w ogrodzie()

  • http://www.ladyofthehouse.pl www.ladyofthehouse.pl

    Wiesz co jest najgorsze???? Że zawsze do Ciebie zaglądam po północy, a potem do rana burczy mi w brzuchu;(((((

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Buuu… Wiem jak to jest :((

  • Zbycia

    Anula czy poszczególne rodzaje marchewek różnią się w smaku?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Tak, najbardziej smakowały mi żółte :) różnica jest głównie w intensywności smaku :)

  • Justyna

    Aniu,
    Masz jakieś sprawdzone pomysł na bób?

  • http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/ Łukasz

    Fajny pomysł z użyciem natki do pesto. Zapraszam do mnie: http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/