Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca

weganskie-ciasto-drozdzowe-kolor

Musiałam jakoś wypróbować mojego Kitusia i tak stałam przy nim i myślałam co by tu zrobić…  Najbardziej chciałam wypróbować mieszadło z hakiem, które stosujemy do ciast drożdżowych. Czy kupienie KitchenAida zakończy moje długie batalie wyrabiania ciasta drożdżowego? Musiałam to sprawdzić i w końcu pomyślałam, że czemu by nie spróbować zrobić wegańskie ciasto drożdżowe? ;) Do tego w misce z owocami znalazłam wspaniałe, lekko dojrzałe gruszki, w szufladzie z orzechami zachęciły mnie do siebie nerkowce i tak oto powstał ten przepis! :) I wiecie co? To naprawdę oznacza koniec ery wyrabiania ręcznego, ciasto wyszło przepyszne! Ideał!

 

Skład (tortownica o średnicy 24cm)

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego,
  • 50g świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (+ więcej do posypania i karmelizacji),
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (+ trochę więcej do gruszek),
  • 1 banan,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki (u mnie pół na pół zwykła z pełnoziarnistą, można zrobić tylko pełnoziarnistą, mi akurat się skończyła),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 gruszki,
  • 1 łyżeczka masła roślinnego (opcjonalnie)
  • garść orzechów nerkowca.

Mleko lekko podgrzać (ale nie powinno być gorące) pokruszyć do niego drożdzę i dodać odrobinę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zaczną pracować.

Banana rozdrobnić widelcem i zmiksować razem z olejem oraz resztą cukru (miksować, aż do rozpuszczenia cukru). Do mieszaniny wmiksować mleko z drożdżami i dodać mąkę oraz cynamon. Całość wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk (minimum kilka minut). Wyrobione ciasto przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 5-6 kawałków. Na suchej patelni uprażyć orzechy nerkowca, do przyrumienienia, zdjąć. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na niego gruszki, jak się przyrumienią to dodać masło (dzięki temu powstanie nieklarowny sos) oraz posypać 2-3 łyżkami cukru trzcinowego. Trzymać gruszki na małym ogniu aż cukier się rozpuści, mieszać od czasu do czasu. Gruszki powinny pozostać jędrne i nie rozpadać się. Gdy cukier się rozpuści dodać podprażone orzechy nerkowca, całość wymieszać i zdjąć z gazu. Odstawić do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować mlekiem i posypać odrobiną cukru i cynamonu. Na ciasto wyłożyć równomiernie przestudzone gruszki z nerkowcami.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec około 50minut, sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się już nie rumieni. Zarumienione ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić mu przestygnąć, dopiero później wyjąć z formy. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Wegańskie ciasto drożdżowe z gruszkami i orzechami nerkowca
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • http://www.ladyofthehouse.pl www.ladyofthehouse.pl

    Strasznie nie lubię tych nerek, czy myślisz że gdybym zamieniła je na orzechy włoskie, byłoby równie smaczne?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Włoskie albo pekan tez bedą super :)

  • Lucy

    Czy można dodać mieszankę mąki bezglutenowej? Ile należy dodać suchych drożdży?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Suchych drożdży zawsze dodajemy o połowę mniej niż świeżych. W tym przepisie dodałabym 2-3 opakowania po (7g). Może być mieszanka mąk bezglutenowych.