Bezglutenowe gofry

SONY DSC

Moja ostatnia wizyta w Gdańsku zaowocowała wieloma inspiracjami kulinarnymi. Muszę się przyznać, że jadąc do Trójmiasta nie spodziewałam się znaleźć tam tylu wspaniałych miejsc nie tylko do „jedzenia”, ale także do po prostu miłego spędzania czasu.

Moja nowa ulubiona śniadaniownia, o której wspominałam wielokrotnie na moim instagramiema w swoim menu właśnie gofry, ale nie takie zwyczajne na słodko, tylko serwowane z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. I chociaż wiem, że po zdjęciu nie przypadło Wam to do gustu, ja byłam zaskoczona jak to połączenie świetnie do siebie pasuje!

Jak tylko wróciłam zaczęłam myśleć o tym, żeby przygotować w domu gofry. Miałam jednak utrudnione zadanie ze względu na plany przejścia na zupełnie bezglutenową dietę. Myślałam, że gofry bez mąki wyjdą beznadziejne, a jednak! Kolejne zaskoczenie, okazały się naprawdę solidne z idealną wręcz konsystencją, a do tego w smaku niczemu nie ustępują gofrom mącznym, mój chłopak nawet uważa, że są smaczniejsze.  Jednym słowem: SUKCES! Dlatego nie mogłam się doczekać, żeby podzielić się z Wami przepisem :) Oto on:

Skład (8 gofrów):

  • 1,5 szklanki mąki z migdałów (ja miele migdały w młynku do kawy),
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego,
  • masło klarowane do smażenia (opcjonalnie).

Mąkę wymieszać z siemieniem lnianym, solą oraz proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce połączyć jajka z maślanką oraz olejem, cały czas mieszając (najlepiej przy pomocy trzepaczki) dodawać suche składniki, aż powstanie gęsta masa. Jeśli masa będzie zbyt rzadka to możemy dodać więcej migdałów lub odstawić ją na kilkanaście minut, wtedy zgęstnieje. Rozgrzaną gofrownicę przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować masłem klarowanym – ten krok jest opcjonalny, moja gofrownica jest już stara i jej powłoka straciła swoje właściwości nieprzylegające, jeśli macie lepszą gofrownicę to spokojnie smażcie bez masła, najlepiej zrobić jednego gofra na próbę i wtedy zdecydować. Każdy gofr to mniej więcej 2 łyżki ciasta. Smażymy na złoto i do czasu aż bez problemu da się je zdjąć z gofrownicy.

Z czym podawać?

Twarożek – słony albo słodki. Dżem, syrop klonowy, czy też żółty ser lub jajko. Pełna dowolność.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC   SONY DSC    SONY DSC

Wartość odżywcza porcji – jeden gofr (60g)
Energia 227kcal
Białko 7g
Tłuszcz 21g
Węglowodany 4g
Błonnik pokarmowy 3g
Indeks glikemiczny Niski 14
Ładunek glikemiczny Niski 0
Oceń przepis: 
Przepis na
Bezglutenowe gofry
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 3 ocen




  • Zbycia

    Uwielbiam gofry! Polecam Ci Waff’love na Senatorskiej – podają świetne belgijskie gofry.

  • Hania

    Maślankę zastąpiłem mlekiem ryżowym, dodałam wodę gazowana i białka ubijam oddzielnie (woda i białka to pewniki żeby gofry były kruche) i wyszły gofry doskonale. Tak dobrych jeszcze nigdy nie zrobiłam. Dzięki za przepis!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Miło mi, że wypróbowałaś przepis i dzięki za porady! Trzymaj się! :)