Zupa krem z brokułów

SONY DSC

Nie mogę uwierzyć, że do tej pory w dziale zupy nie pojawił się przepis na krem z brokułów. Jest to ogromne niedopatrzenie z mojej strony ;) mam właśnie zamiar je naprawić. Jest to też ostatni przepis przed moją podróżą po Meksyku, Gwatemali i Belize. Trzymajcie kciuki za fajne przygody, a ja postaram się do Was szybciutko wrócić.

Skład (8-10 porcji):

  • 1 brokuł,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średni por,
  • 5-6 małych ziemniaków,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • opcjonalnie suszone warzywa,
  • woda,
  • sól i pieprz,
  • prażone pestki dyni to podania.

Wszystkie warzywa umyć. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć. Por pokroić drobno, dodać do cebulki, zamieszać. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce, wrzucić do garnka. Całość przykryć pokrywką, by zaczęło się dusić. Ziemniaki obrać (jeśli są młode to nie trzeba), pokroić w kostkę i dodać do reszty warzyw. Dusić około 10 minut, po tym czasie wszystko zalać wrzątkiem z czajnika (około litra wody, później można dodać więcej, żeby kontrolować gęstość zupy). Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do garnka i nadal dusić, w tym momencie można dodać suszone warzywa (susz warzywny zazwyczaj zawiera marchewkę, selera i por). Dusić na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Wtedy zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut do lekkiego przestudzenia, następnie całość zblendować na gładką masę. Postawić ponownie na małym ogniu, śmietankę zahartować (do szklanki ze śmietaną dodać łyżkę ciepłej zupy) następnie wlać do kremu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej wody lub śmietanki :) Podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznikiem. Smacznego!

SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Zupa krem z brokułów
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4 na podstawie 21 ocen




  • http://foodmania-przepisy.blogspot.com/ foodmania

    wygląda bardzo apetycznie :)

  • Zbycia

    Ciekawy przepis :) Zazwyczaj moja zupa brokułowa składa się tylko z brokuła. Jedyną modyfikację jaką wprowadzę to dodanie bulionu mięsnego.

  • Anonim

    Uwielbiam zupy krem, a brokułową szczególnie, zwykle podaję z grzankami :)

  • Marcela

    Naprawdę świetny przepis! Zupa wyszła przepyszna! Dużym plusem jest to, że do jej przygotowania nie potrzeba wywaru warzywnego. Łatwo, szybko i zdrowo! Polecam! Szczególnie studentom! :)

  • Pingback: 7 przepisów na szybki wegetariański obiad | Grochem o Garnek()

  • Strategiusz

    bardzo niejednoznacznie opisany przepis