Kotleciki z marchewki i ziemniaków

kotleciki-z-marchewki-i-ziemniakow-z-cheddarem-8-kolor

Świetne na obiad, ale też do podjedzenia wieczorem. Dzięki dodatkowi cheddara powstaje na nich chrupiąca skórka – po prostu mistrzostwo świata.

 

Skład (12 placuszków)

  • dwie średnie marchewki,
  • 2-3 ugotowane ziemniaki,
  • 5 pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar,
  • 1/2 szklanki mąki + więcej do obtoczenia (może być mąka gryczana lub ryżowa),
  • 2 łyżeczki suszonej papryki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia (polecam rzepakowy).

Ziemniaki ugotować w łupinach. Lekko przestudzić, obrać i podziabać widelcem. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, to samo zrobić z pieczarkami. Wymieszać razem warzywa. Dodać starty cheddar, posiekaną drobno papryczkę chili, szczypiorek i suszoną paprykę. Ponownie wymieszać, dodać jajko, połączyć całość i następnie dodając mąkę patrzeć na konsystencje (możliwe, że będzie potrzebne mniej niż pół szklanki). Na koniec dodać sól i pieprz do smaku.

Na talerzu rozsypać mąkę, mokrymi dłońmi formować kotlety i obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (nie przykrywać przykrywką! Wtedy robią się miękkie i ciężko przewrócić je na drugą stronę). Podawać z najlepszym sosem czosnkowym.

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – dwie sztuki kotlecików (100g)
Energia 153kcal
Białko 5g
Tłuszcz 8g
Węglowodany 14g
Błonnik pokarmowy 2g
Indeks glikemiczny Niski – 52
Ładunek glikemiczny Niski – 3
Oceń przepis: 
Przepis na
Kotleciki z marchewki i ziemniaków
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • Zbycia

    Świetny przepis!

  • Ania Rzeczkowska

    Czy musi być dodany ser?

    • http://grochemogarnek.pl Grochem o Garnek | Anna Sudoł

      Nie :)