Muffinki dyniowe z żurawiną

SONY DSC

Pyszne, wilgotne, z lekką nutką kwaśnej żurawiny. Nie mają sobie równych!

Skład (około 20-24 babeczek):

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 dojrzale banany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 szklanka puree z dyni *,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej (lub zwykłej śmietany 12%) **,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1,5 szklanki mrożonej żurawiny.

*żeby przygotować dyniowe puree wystarczy małą dynię przekroić na pół, położyć na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem rozcięciem do dołu i piec około godzinę w 200st C. Następnie wyjąć, wyrzucić pestki, wydrążyć miąższ, lekko odsączyć, zblendować do gładkości i gotowe :)

**mleko kokosowe włożyć na całą noc do lodówki, następnie otworzyć i zebrać oddzieloną, „sztywną” śmietankę (wodę zostawić np. do koktajli).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia  i przyprawami (cynamon, gałka i sól), odstawić. Banany podziabać widelcem, aż zrobią się prawie płynne, dodać do nich olej, syrop klonowy, śmietankę oraz pure z dyni.

Do mokrych składników dodawać pomału suche mieszając tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszać lekko wodę gazowaną (ilością wody można też regulować konsystencje, ciasto powinno być zwarte na tyle żeby zachowywać kształt). Na koniec dodać mrożoną żurawinę i wymieszać.

Każdą papilotkę wypełnić w 3/4 ciastem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C i piec około 30 minut, sprawdzając już po 20 minutach i piekąc do zarumienienia (w zależności od Waszego piekarnika).

Lukier

  • 1 opakowanie Bielucha (pominąć w wersji wegańskiej),
  • 1/2 szklanki cukru pudru (u mnie trzcinowy),
  • skórka i sok z jednej limonki,
  • 1 – 2 łyżki mleka.

Przy pomocy trzepaczki wymieszać wszystkie składniki. Polewać lukrem jeszcze ciepłe muffinki.

Polecam bardzo i smacznego :)

SONY DSC  SONY DSC SONY DSC   SONY DSC SONY DSC SONY DSC

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Muffinki dyniowe z żurawiną
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen