Zupa pieczarkowa z grzanką

zupa-pieczarkowa-5-kolor

Przepis powstał całkowicie przez przypadek. Zakupy spożywcze zamawiam przez internet i tym razem zamiast 300g pieczarek, przywieźli mi 1 kg i 300g. Nadprogramowy kilogram posłużył do stworzenia tej zupy i wcale nie żałuję, przeciwnie! Uważam, że nic nie dzieje się bez przyczyny i tak po prostu musiało być. Przepis jest boski! Spróbujcie koniecznie.

Skład (6-8 miseczek)

  • 1 kg pieczarek,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 3 czerwone cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżka suszu warzywnego (mój zdrowy substytut kostki rosołowej czy też czasochłonnego wywaru z warzyw),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • woda.

Cebule obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, posolić, dodać cukier (dzięki temu ładnie się zkarmelizuje) i dusić pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (mniej więcej 1cmx1cm) i dodać do cebuli. Pieczarki umyć i również pokroić w bardzo drobną kostkę (można zetrzeć na tarce, jednak pokrojenie w kostkę daje lepszą konsystencję). Pieczarki dodać do ziemniaków, zamieszać i dalej dusić pod przykryciem. Gdy zaczną puszczać wodę dodać liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek oraz susz warzywny. Dalej dusić po przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Należy obserwować poziom wody i jeśli będzie jej za mało to dolać wrzątku. Ja lubię gęstą zupę, więc dodałam tylko jedną szklankę. Na koniec zupę doprawić pieprzem i ewentualnie większą ilością soli. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Kwaśną śmietanę najpierw zahartować (dodając do miseczki ze śmietaną łyżkę ciepłej zupy i dokładnie mieszając) następnie dodać do zupy i wymieszać. Przy pomocy blendera zupę zmiksować, pozostawiając jednak większe kawałki pieczarek i ziemniaków.

 

Inspiracją do tych grzanek były te przygotowane przez Lili Filipiak (oglądaliście ją w Top Chefie? ;) ) w trakcie warsztatów z grzybobrania organizowanych przez Kikkomana (prowadzonych przez Grześka Łapanowskiego, pozdrawiam!). Swoją drogą, wiedzieliście, że Lili jest wegetarianką? :)

Mała relacja z warsztatów pojawiła się na moim Instagramie:

Loading

Planuję w końcu nauczyć się rozróżniać grzyby! :) a jak u Was jakie grzyby znacie, jakich unikacie? @kampinowka #grzyby #warsztaty #kikkoman

View on Instagram

Loading

 

Fajnie jest być blogerem! View on Instagram

Grzanki

  • 6-8 kromek chleba żytniego (kromki powinny być bardzo cienkie),
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 główka czosnku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 pieczarki,
  • szczypiorek.

Czosnek owinąć folią aluminiową smarując ją olejem, żeby czosnek się nie przykleił. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 30 minut. Po tym czasie czosnek wyjąć, lekko przestudzić i obrać. Przy pomocy widelca połączyć miąższ czosnku z masłem i odrobiną soli. Pieczarki pokroić na cieniutkie paski, na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć je z obu stron na złoto. Kromki chleba przypiec na suchej patelni, aż będą chrupiące. Każdą grzankę posmarować masłem czosnkowym, położyć na nim podsmażone pieczarki i obsypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

 

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Zupa pieczarkowa z grzanką
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen