Bezglutenowe naleśniki (gryczane)

gryczane-nalesniki-Collage-kolor

Wracając z Meksyku zahaczyliśmy o Francję. Mieszkając w niewielkim miasteczku Chanteloup-en-Brie pod Paryżem mieliśmy okazję kilkukrotnie odwiedzić miejscową naleśnikarnie. Niesamowity klimat tej restauracyjki na pewno sporo dołożył do ogólnego wrażenia, jednak najważniejsze było jedzenie. Naleśniki, które otrzymaliśmy były ciemne, wytrawne z zaskakującym ziemniaczanym nadzieniem. Po powrocie do domu postanowiłam je odtworzyć. I powiem Wam, że wyszło całkiem nieźle!

 

Skład (6 naleśników):

  • 250g mąki gryczanej,
  • 2 szklanki kwasu chlebowego (lub wody gazowanej),
  • 2 jajka (lub zamienniki z np. siemienia lnianego),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli.

Mąkę i sól przesiać (przy pomocy sitka lub trzepaczki), dodać jajka, olej i kwas chlebowy, całość połączyć. Na rozgrzanej patelni usmażyć cieniutkie naleśniki. Każdy z nich po zdjęciu z patelni kłaść na talerz i przykryć folią aluminiową, żeby nie wystygły.

 

Moje ulubione nadzienie:

Nadzienie serowo-ziemniaczane:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 1 czerowna cebula,
  • 1 szklanka tartego parmezanu,
  • 12 plastrów sera cheddar (po 2 na naleśnik),
  • 1 szklanka jogurtu natrualnego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz,
  • do podania: rukola.

Na woku rozgrzać olej, wrzucić na niego obrane, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Smażyć pod przykryciem, aż zmiękną od czasu do czasu mieszając. Cebulę pokroić w piórka, dodać do lekko miękkich ziemniaków, posolić, wymieszać i dalej dusić. Na końcu, gdy ziemniaki i cebula będą miękkie i ładnie zarumienione dodać pieprz i zdjąć z ognia.

Na środek każdego naleśnika (zostawiając wolne boki nadzienie układać w kwadrat) nakładać nadzienie: posypać 1-2 łyżki parmezanu, na to ciepłe ziemniaki z cebulą (około 2 czubate łyżki), następnie 2 plasterki cheddara. Boki posmarować jogurtem naturalnym i zawinąć jak na zdjęciu, tworząc kwadratową kopertę. Na koniec całość posypać rukolą.

Inne propozycje nadzienia:

  • biały twarożek + karmelizowane figi,
  • rozgniecione tofu ze szczypiorkiem i sosem pomidorowym,
  • ser bursztyn + konfitura z czerwonej cebuli,
  • ser feta + suszone pomidory i oliwki,
  • ser cheddar + jajko sadzone i rukola.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden naleśnik bez farszu (50g)
Energia 134kcal
Białko 5g
Tłuszcz 5g
Węglowodany 18g
Błonnik pokarmowy 0g
Indeks glikemiczny Niski 45
Ładunek glikemiczny Niski 8
Oceń przepis: 
Przepis na
Bezgluteowe naleśniki (gryczane)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen




  • http://www.katsunetka.nl Katsunetka

    Wręcz wymarzony przepis, od kliku tygodniu jak nie miesięcy chodzą za mną naleśniki. Boje sie jednak sama eksperymentować w wersjach bezglutenowych mimo przymusu bycia na diecie.

  • Zbycia

    Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Osobiście wolę je na słodko niż słono.

  • http://inapinkenvelope.blogspot.com Marcelina

    Uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej, choć przyznam, że w takiej wersji jeszcze nie robiłam, przepis kuszący :)

  • Pingback: 7 przepisów na szybki wegetariański obiad | Grochem o Garnek()