Bezglutenowe pierniczki (bez jajek)

bezglutenowe-pierniczki-Collage-kolor

Bezglutenowe pierniczki to chyba najbardziej wyczekiwany przepis w tym roku. Prosiliście mnie o niego, więc zaszyłam się w kuchni, poeksperymentowałam, a efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Nikt z moich domowników nie zauważył, że są to bezglutenowe pierniczki, chwalili, że lepsze niż te w zeszłym roku (które były zwyczajnymi pierniczkami na mące pszennej). Bardzo polecam dla wszystkich, nie tylko bezglutenowców. Raz spróbujecie i nie będziecie chcieli piec już innych. Ten przepis świetnie się sprawdzi też jako maślane ciasteczka, jeśli pominiemy przyprawę do piernika. Dodatkowo zrobiłam je bez jajek, w ogóle nie tracą na swojej konsystencji, a nawet zyskują. Polecam gorąco także wszystkim weganom.

Skład (3 – 4 blachy pierniczków)

  • 100g masła,
  • 2 czubate łyżki miodu stałego (płynnego 4 łyżki),
  • 2 łyżki melasy,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika*,
  • 4 łyżeczki łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

W wersji dla wegan zamień masło na margarynę roślinną, a miód na golden syrup bądź syrop klonowy.

W garnku umieścić masło, miód i melasę. Podgrzać do połączenia. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Siemie lniane zmielić wraz ze słonecznikiem na mąkę i przesiać na bardzo drobnym sicie, jeśli przy przesiewaniu zostaną na sitku grubsze kawałki należy ponownie umieścić je w młynku (np. takim do kawy) i zmielić na mąkę. Czynność tą powstarzać, aż całość będzie przesiana przez sitko.

Siemie i słonecznik połączyć z mąkami. Do rozpuszczonego masła, miodu i melasy dodać ekstrakt waniliowy i przyprawę do piernika, następnie wsypać mąkę (w 2 -3 turach) i wymieszać do połączenia składników.

Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.

Przestudzone ciasto podzielić na 3 – 4 cześci, każdą z nich rozwałkować na blacie, posypując lekko mąką gryczaną (minimalna ilość, najlepiej oprószyć też mąką wałek). Rozwałkowane ciasto może mieć grubość od 1mm do 4mm, ja polecam jak najcieńsze, wtedy pierniczki wychodzą najsmaczniejsze.

Proces mogliście śledzić na moim instagramie ;)

 

Przed wykrawaniem foremki również zanurzać w mące gryczanej, żeby ciasto nie przywierało. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec w zależności od grubości 7-11 minut, aż będą rumiane na bokach. Studzić na kratce. Przechowywać w puszce lub słoiku.

Z tego co zauważyłam to na drugi dzień są jeszcze pyszniejsze, a tak naprawdę zyskują z każdym dniem. Pierniczki należy przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku nawet kilka miesięcy.

Smacznego i Wesołych Świąt dla wszystkich bezglutenowców!

 

*Przyprawę do piernika można zrobić samemu w domu. Wystarczy w młynku do kawy zmielić laskę cynamonyu, jedną gałkę muszkatołową, 3 goździki, 1 ziele angielskie, 1 gwiazdkę anyżu (lub 1 łyżeczkę ziarenek) 2 ziarenka czarnego pieprzu oraz dodać 1 łyżeczkę mielonego imbiru. Kupując gotową pamiętaj by sprawdzić jej skład (np. przyprawy z Kamisa zawierają gluten, tyczy się to też mielonego imbiru czy cynamonu. Uważaj na to!).

PS. wybaczcie ilość zdjęć pod spodem, jednak naprawdę nie mogłam się zdecydować…

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Idealne bezglutenowe pierniczki (bez jajek)
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 5 ocen




  • http://szefowa-kuchni.blogspot.com Szefowa kuchni

    I słusznie z tymi zdjęciami, każde piękne. :) Świetne pierniki.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dziękuję! :)

  • Monia

    Czym mogę zastąpić melasę?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Taką samą ilością płynnego miodu, najlepiej ciemnego np.gryczanego (ma podobną goryczkę).

  • Beata

    Dzisiaj przede mną duże wyzwanie, obiecałam dzieciom, że pierniczki będą tak samo pyszne jak rok temu (wtedy jeszcze glutenowe), więc wszystko musi się udać. Dlatego mam pytanie, czy na pewno wszystko się dobrze połączy? w przepisie nie ma jajka i nie ma tzw. gluta z siemia lnianego, tylko samo zmielone siemie lniane, dlatego trochę się obawiam….Pozdrawiam serdecznie

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Beata, super, że przygotowujesz dla dzieciaków pierniczki! :) Ciasto się dobrze łączy bez jajka i bez „gluta”, ogólnie dobrze się rozwałkowuje, nie trzeba go też bardzo chłodzić. Ja na początku rozwałkowywałam grubo (jednak najlepiej rozwałkowywać cienko około 1-2 do 3 mm), bo właśnie bałam się, że popęka albo nie da się przenieść na blaszkę, ale było łatwiej niż przy normalnym cieście. Na początku jak ciasto było mocno schłodzone to naciskałam wałkiem (i wtedy rzeczywiście pojawiały się pęknięcia), a później rozwałkowywałam delikatnie (i wtedy wszystkie pęknięcia znikały). Ciasto jest na tyle spójne, że można wykrojone pierniczki przenosić na blaszkę ręką lub po prostu jak wykroisz foremką to ono się lekko przyczepi do niej i możesz przenieść na blaszkę i po prostu wypchnąć ciasto palcem :) (pamiętaj jednak, że łatwiej ciasto się odczepi od foremki jak zanurzysz jej brzegi w mące gryczanej raz na jakiś czas) jakbyś miała jakikolwiek problem to dawaj znać, będę tutaj czekać na posterunku ;) i koniecznie daj znać jak wyszło!

  • Beata

    Dzięki wielkie za informacje. Pod wieczór ruszamy, robimy podwójną a może nawet potrójną porcję! Mali pomocnicy nie mogą się już doczekać, na pewno dam znać!

  • Małgosia

    robiłam pierniczki z tego przepisu, ale niestety ciasto nie chciało się skleić, więc dodałam jajko i w miarę było ok, chociaż ciężko się rozwałkowuje bo niestety pęka :( nie wiem co zrobiłam źle, pozdrawiam

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Za dużo maki, najlepiej dodawać make pomału i patrzeć jak zachowuje sie ciasto, jeśli ma dobra elastyczna konsystencje to więcej maki juz nie dodawać, nadmiar nożna zostawić do posypywana przy wałkowania :)

  • Karolina

    Przepis super. Wyszły bardzo dobre niestety nie dotrwały do etapu ozdobienia lukrem :). Zastąpiłam melasę miodem i masło margaryną bezmleczną, sprawdziło się. Do podsypywania super sprawdziła się mąka ryżowa.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę, że się udało i smakowały! :)

  • Beata

    Mi niestety też ciasto nie chciało się rozwałkować i nie trzymało się całości. Jednak po dodaniu porządnej ilości „gluta” z siemia lnianego mogłam jej już rozwałkowywać. W smaku super! pozdrawiam

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Myślę, że to może być kwestia mąki, bądź też długiego mrożenia. No ale nic, bardzo dobrze wybrnęłaś z sytuacji :) gratuluję i ciesze się, że smakowały!

  • Anonim

    W piątek próbujemy pizzę :-)!

  • Karolina

    Mi ciasto wyszło super, choć dodałam odrobinę wody, bo na początku się kruszyło.
    Ale potem idealne:)
    Czy te pierniczki powinno się przechowywać w szczelnym pojemniku, aż zmiękną? Wyszły dość twarde.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Super, bardzo się cieszę, że się udało! Moje są dosyć miękkie, ale to pewnie kwestia grubości ciasta. Przechowuje je już miesiąc w szczelnie zamkniętym pojemniku i rzeczywiście miękną z czasem, polecam Ci zrobić to damo :) a jak nie będą wystarczająco miękkie za kilka dni to dodaj do nich pokrojone, obrane jabłko (wystarczy włożyć je do pojemnika z pierniczkami na dwa trzy dni i powinno załatwić sprawę ;) )

  • Ania

    Niestety, ciasto kruszyło się jak piasek z piaskownicy z wodą:(wielkie rozczarowanie…

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      O nie :( Na pewno dodałaś wystarczającą ilość miodu i masła? Myślę, że to jest kwestia – za mało płynu.próbowałaś dodać więcej płynu? Najlepiej ciepłej wody wymieszanej z siemieniem lnianym. Dodajesz pomału do ciasta i patrzysz jak się zachowuje.

  • Pingback: Pierniczki bez dodatku cukru, bezglutenowe, bezjajecze | DietaEwy.pl()

  • aga

    Czym można zastąpić słonecznik ? Z gory dziekuje

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Każda mąka orzechowa powinna zachować sie podobnie, czyli zmielone migdały, orzechy włoskie itp.

  • eliza

    a co daje słonecznik? Mi ciasto też wyszło kruche. Dodałam więcej masła – zobaczymy, czy to pomoże? Jak długo i jak bardzo je chłodzić?

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Moim zdaniem powinno pomóc. Jesli chodzi o słonecznik to tak naprawdę używamy go zamiast mąki i też dlatego, ze ma dobry smak :) No tak sobie po prostu wymyśliłam opracowując ten przepis i jak na razie się sprawdza :D

  • Hania

    Nie dość, że wyszły, to jeszcze córka powiedziała, że są pyszne! Czekam jeszcze na opinię drugiej ale już sama przyjemność z robienia jest ogromna (w zeszłym roku była tylko frustracja i złość z powodu rozwalającego się ciasta).
    Dziękuję i życzę Wesołych Świąt!

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę! :) Pozdrowienia dla całej rodziny :)

  • Pingback: Poradnik prezentowy na Święta | Grochem o Garnek()

  • Marzena

    Czy można zastąpić mąkę gryczaną? ma specyficzny smak i nie jestem fanka smaku gryki…. ;-)

  • Pingback: Bezglutenowe inspiracje Świąteczne z polskich blogów kulinarnych | Grochem o Garnek()

  • margot

    Wybrałam te pierniczki , bo po prostu uwielbiam piec , ozdabiać i jeść pierniczki , to taki bzik piernikowy :) A ten przepis jest na dokładkę bezglutenowy , ja nie muszę ograniczać glutenu ,ale lubię jeść różnorodnie, korzystam z różnych zbóż i ten przepis daje mi takie możliwości

    margot11@gazeta.pl