Koktajl bananowo – orzechowy

koktajl-bananowo-orzechowy-Collage

Ostatnio znalazłam niesamowite (cenowo i jakościowo) masło orzechowe jak tylko wróciłam z nim do domu postanowiłam je wykorzystać i zrobić smoothie. I tak oto powstał ten świetny na śniadanie, orzeźwiający i sycący koktajl. 

 

Skład (1 duży słoik):

  • 1/2 szklanki dowolnego mleka (świetne będzie migdałowe),
  • 1 mrożony banan*,
  • 1 kopiasta łyżka masła orzechowego,
  • opcjonalnie: 1 łyżka kakao lub czekolady w proszku,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu klonowego,

 

*Dzięki wcześniejszemu zamrożeniu banan nadaje koktajlowi wspaniałą konsystencję. Zawsze mam w zamrażarce przynajmniej kilka sztuk, to świetny sposób także na niewyrzucanie bardzo dojrzałych bananów jeśli wiemy, że nie damy rady ich w najbliższym czasie zjeść. Wystarczy podzielić banany na mniejsze części, włożyć do woreczka i przechowywać w zamrażarce, żeby były zawsze gotowe jak najdzie nas ochota na koktajl :)

Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, można to także zrobić przy użyciu miksera ręcznego. Smacznego! :)

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Koktajl bananowo-orzechowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • http://bistropatio.blogspot.com Ania

    Moje masło może nie takie świetne, ale 94% to też niezły wynik, zważywszy, że jeden z czołowych producentów orzechowych oferuje takie około 60 procentowe :/ Ale strona już przejrzana i oprócz masła szykują się większe zakupy :) Banan się właśnie mrozi, więc na deser będzie koktajl :) Pozdrawiam.

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Dokładnie, jak oni mogą robić masło 60%?! Ciesze się, że spodobała Ci się moja propozycja :) Pozdrawiam!

  • Dominika

    Hej, a jak wygląda kaloryczność takiego śniadania ? Jesteś w stanie to mniej więcej określić ?

  • Karolina

    Witaj, czym blendujesz zamrożone banany? Kiedyś próbowałam takim kielichowym i nie był to najlepszy pomysł ;-)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ja używam blendera ręcznego. Jednak musisz pamietać żeby zalać je przez zblendowaniem płynem, wtedy bez problemu je zmiksujesz :)