Kotleciki z tofu

kotleciki-tofu-Collage-kolor

Bardzo fajny dodatek do ziemniaczków, ryżu czy sałatki. Miła odmiana od jedzenia tofu w czystej postaci. Mi bardzo smakują i Wam też je polecam :)

Skład (6 kotlecików):

  • 1 kostka tofu wędzonego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko (lub zamiennik w postaci siemienia lnianego wymieszanego z wodą),
  • 5cm pora,
  • 1 szalotka lub mała cebulka,
  • opcjonalnie: 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia,
  • olej do smażenia.

Tofu umyć i zetrzeć na tarce. Szalotkę i pora drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do tofu razem z jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami (papryka, sól i pieprz). Całość wymieszać dobrze, najlepiej rękami.

Zmoczonymi dłońmi formować małe, spłaszczone kotleciki, obtaczać je w mące wysypanej na talerzyku i układać na rozgrzanym na patelni oleju. Smażyć na złoto z obu stron.

I gotowe!

SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – jeden kotlecik (70g)
Energia 122kcal
Białko 6g
Tłuszcz 7g
Węglowodany 9g
Błonnik pokarmowy 1g
Indeks glikemiczny Niski 16
Ładunek glikemiczny Niski 1
Oceń przepis: 
Przepis na
Kotleciki z tofu
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.5 na podstawie 8 ocen