Najlepsze rogale marcińskie

SONY DSC

Zabierałam się do zrobienia ich bardzo długo! Od kilku lat widząc niesłabnącą popularność jaką się cieszą walczyłam ze sobą. Chciałam je zrobić, ale myślałam, że tyle pracy… No i zazwyczaj wydawałam te kilkanaście (!!!) złotych, żeby mieć chociaż namiastkę i raz w roku zjeść takiego rogala z pysznym, orzechowym nadzieniem. W końcu w tym roku wzięłam się w garść, kupiłam biały mak, zakasałam rękawy i zrobiłam ponad 30 mini rogalików. I wiecie co? Wcale się przy tym nie narobiłam! One wcale nie są tak pracochłonne na jakie wyglądają. Przede wszystkim ciasto, z którym pracujemy jest po prostu świetne i naprawdę współpracuje.

 

Skład (30 małych rogalików):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej,
  • 12 g suchych drożdży (lun 24 g świeżych),
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 laska wanilii (lub 1/2 łyżeczki ekstraktu bądź pasty),
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • szczypta soli,
  • 225g masła (w temperaturze pokojowej).

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (przy świeżych najpierw zrobić zaczyn). Dodać resztę składników i rozcierając między palcami wyrobić ciasto, tylko do połączenia składników. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30cm (boki) x 15cm (góra i dół). Zostawiająć około 2cm margines rozsmarować całość masła. Następnie zwinąć ciasto na trzy tak jak kartkę do koperty – górna krawędź powinna znaleźć się w 1/3 wysokości, następnie przykryć ją częścią dolną. Całość  ponownie rozwałkować, na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30cm x 15cm i ponownie złożyć na trzy. Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić przez kolejne 45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować i złożyć. Przykryć folią i schować. Czynność wałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć trzykrotnie.

Po ostatnim wałkowaniu i złożeniu owinąć ciasto szczelnie folią i włożyć na lodówki na noc, bądź schłodzić przez minimum 5 godzin.

Wyjąć z lodówki 20minut przed planowanym robieniem rogalików.

 Nadzienie

  • 300g białego maku,
  • 100g orzechów włoskich,
  • 100g zblanszowanych migdałów,
  • 100g masy marcepanowej (ja obrałam czekoladowego batonika z wydobyłam ze środka marcepan),
  • 3 podłużne biszkopty (lub 6 okrągłych),
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Ponad to

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka,
  • posiekane orzechy włoskie.

Mak i orzechy włoskie zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia razem ze zblanszowanymi migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak i orzechy, biszkopty pokruszone na okruszki oraz posiekaną drobno skórkę pomarańczową. Całość wymieszać i dodać kwaśną śmietane, masa powinna być dosyć gęsta, jednak gładka i plastyczna (nie powinno się dodawać więcej śmietany).

 

Wykonanie

Ciasto rozwałkować na długi prostokąt. Podzielić na trzy paski wzdłuż, każdy z tych pasków pociąć na długie trójkąty na każdym z nich ułożyć nadzienie tak jak na obrazku poniżej.

cięcie-ciasta-Collage

By zwinięte rogaliki wyglądały jak marcińskie trzeba je naciąć w trakcie zwijania, tak jak na obrazku poniżej:

sposób-rolowania-Collage

Zwinięte rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na około 45 minut. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Blaszkę z rogalikami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec około 20-30minut, aż będą piękne i złote.

Jeszcze ciepłe lukrować.

Lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżki gorącej wody.

Połączyć cukier z wodą, dobrze wymieszać. Na każdego rogalika nałożyć 1-2 łyżeczki lukru, następnie posypiać posiekanymi orzechami włoskimi.

SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC SONY DSC

Przepis lekko zmodifikowany przeze mnie pochodzi z bloga Dorotuś Moje Wypieki, oryginalnie podany przez Bajaderkę z forum cincin.
Oceń przepis: 
Przepis na
Najlepsze rogale marcińskie
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen