Orzechowa granola

granola-orzechowaCollage-kolor

Do już drugi przepis na domową granolę. Moim zdaniem ten jest dużo lepszy, chociaż trzeba przyznać, że całkowicie inny. Polecam wszystkim zabieganym, ale też dbającym o to, żeby rano zjeść zdrowy, sycący posiłek. Może stanowić awaryjne śniadanie, a myślę, że warto przechowywać jeden słoiczek nawet w pracy, żeby zawsze mieć pod ręką. 

Świetnie smakuje z łyżka jogurtu naturalnego i borówkami, ale też na sucho wyjadana ze słoiczka. Myślę, że przygotowane na podstawie przepisu batoniki zbożowe byłby równie pyszne (może pora się przekonać?).

Skład (2 średnie słoiki)

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2 łyżki miodu (można zastąpić syropem z agawy lub klonowym),
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 100g orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie: przyprawy korzenne.

Masło orzechowe, tahini, miód i syrop umieścić w miseczce i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez około 1 minutę. Po tym czasie wyjąć, dodać olej rzepakowy i dobrze wymieszać (konsystencja powinna być płynna). Płatki owsiane przesypać do miski, dodać szczyptę soli i zalać całość orzechową mieszanką, na tym etapie można też dodać ulubione przyprawy korzenne np. 1 łyżeczkę cynamonu. Całość porządnie wymieszać, najpierw przy pomocy łyżki, następnie rękami. Na koniec dodając orzechy laskowe.

Granole rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C. Po 5 minutach przemieszać całość by równomiernie się zarumieniła. Wstawić z powrotem i piec kolejne 5-7 minut do ładnego zarumienienia (należy bardzo uważać, żeby całość się nadmiernie nie przypiekła, bo wtedy będzie gorzka). Zarumienioną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia, następnie połamać większe kawałki i całość przenieść do szczelnych słoików.

Stanowi też świetny pomysł na własnoręcznie zrobiony prezent Świąteczny! (pomysł na zapakowanie na ostatnim zdjęciu)

Uwaga! W wersji bezglutenowej należy użyć płatków owsianych z certyfikatem bezglutenowości (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością).

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

 

Oceń przepis: 
Przepis na
Orzechowa granola
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 4 ocen




  • iss

    czy zamiast oleju rzepakowego moge dac kokosowy??

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Oczywiście! :)

  • Pingback: Poradnik prezentowy na Święta | Grochem o Garnek()

  • Pszmaja

    Robię z tego przepisu granolę już drugi raz i jest przepyszna. Przepis traktuję jako świetną bazę i trochę urozmaicam po swojemu dodając np. wiórki kokosowe, siemię lniane lub nasiona chia, suszone owoce itp. – pychota!