Pasta ze słonecznika i rukoli

pasta-ze-slonecznika-Collage-kolor

Muszę przyznać, że zazwyczaj nie korzystam z przepisów na pasty i różne smarowidła, lubię wymyślać takie rzeczy sama, po prostu używając tego co mam w lodówce. Jednak po przejrzeniu książki „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” postanowiłam spróbować i na prawdę pozytywnie się zaskoczyłam! Dodanie jabłka do pasy ze słonecznika? Raczej bym na to nie wpadła, a to prawdziwy strzał w 10!

Polecam Wszystkim, pasta jest przepyszna, robiłam ją już 6 razy (właściwie codziennie) ;)

Przedstawiam Wam lekko zmodyfikowany przeze mnie (na potrzeby mojej spiżarni i smaku ;) ) przepis, który oryginalnie pochodzi z książki „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak (odwiedźcie koniecznie jej bloga www.qmamkasze.pl).

Właśnie możecie wygrać wyjątkowy egzemplarz książki (ze specjalną dedykacją dla czytelników bloga), wejdzie tutaj po więcej szczegółów.

Skład (1 miseczka pasty):

  • 1 szklanka łuskanego słonecznika,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1/2 jabłka (polskiego!),
  • 1 łyżka soku z jabłek (można zastąpić wodą),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • świeżo mielony pieprz (do smaku).

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto, wrzucić do wysokiego naczynie. Na tą samą patelnie wrzucić obrane i pokrojone w paski (niedbale ;)) jabłko i pokrojoną w półksiężyce (lub piórka, jak wygodnie) czerwoną cebulkę. Mieszać od czasu do czasu, uważać, żeby nie przypalić dodać majeranek i pieprz. Cebulka i jabłka powinny zmięknąć i lekko się przyrumienić po 2-3 minutach.

Przełożyć cebulę i jabłko do naczynia ze słonecznikiem, dodać garść umytej rukoli, sok z cytryny i z jabłek. Zacząć miksować wlewając pomału olej. Miksować do uzyskania prawie gładkiej masy, pod sam koniec dodając sos sojowy i miksując do połączenia.

Podawać z dobrym żytnim chlebem, a jeśli macie ochotę  na ciepło to można pastą posmarować np. słodkie ziemniaki (pokrojone w plastry) przed pieczeniem, po upieczeniu stworzy pyszną skorupkę.

Polecam bardzo! I nie zapomnijcie o konkursie!

SONY DSC SONY DSC

 

 

Wartość odżywcza porcji – 1 łyżka (25g)
Energia 91kcal
Białko 3g
Tłuszcz 7g
Węglowodany 3g
Błonnik pokarmowy 1g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 4g
Indeks glikemiczny Niski 30
Ładunek glikemiczny Niski 1
Oceń przepis: 
Przepis na
Pasta ze słonecznika z rukolą
Opublikowano
Czas przygotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 6 ocen




  • Magda

    Witam!

    Czy jablka i cebulkę prażyć na oleju, czy suchej patelni? będę wdzięczna za info :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Na suchej patelni :)

  • Cacuszka

    Zrobiłam! JEZUUUUU jakie pyszne!!!!