Piernik czekoladowy (bardzo wilgotny)

piernik-czekoladowy-glowne-Collage-kolor

Miałam ochotę na naprawdę wilgotne ciasto.

Stojąc w kuchni i kombinując co mogę przygotować pomyślałam o pierniku, w końcu nadchodzą Święta! A piernik czekoladowy? To idealne połączenie.

Wyszedł bardzo wigotny i naprawdę bardzo czekoladowy.

Skład (forma 33x20cm)

  • 150g masła,
  • 2 czubate łyżki stałego miodu (albo 4 łyżki płynnego),
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (część lub całość można zastąpić zamiennikiem np. fruktozą),
  • 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego (albo miksu w dowolnych proporcjach),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki kwasu chlebowego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2-3 łyżki ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki kakao w proszku,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie imbir, cynamon i gałka muszkatołowa)
  • 200g gorzkiej czekolady drobno posiekanej.

W garnku rozpuścić mało, miód, cukier i melase/syrop klonowy. Mieszać od czasu do czasu, aż składniki się połączą, wtedy zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do garna dodać ekstrakt waniliowy, kwas chlebowy, sodę oczyszczoną rozpuszczoną wcześniej w ciepłej wodzie oraz jajka. Całość wymieszać do połączenia składników.

Mąkę połączyć z kakao, przyprawa korzenna i solą.  Czekoladę posiekać. Drobno. Do suchych składników dodać mokre oraz czekoladę, wymieszać  lekko do połączenia składników.

Foremke o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto (bedzie dosyć rzadkie) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C, piec około 20minut.

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Oceń przepis: 
Przepis na
Piernik czekoladowy
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
5 na podstawie 2 ocen




  • Monia

    a gdzie reszta przepisu?? ;)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ups otchłań internetu pochłonęła resztę ;) ale już naprawione. Dzięki, ze dałaś mi znać!

  • Monika

    Witam
    W jakiej temperaturze piec i ile czasu?
    Pozdrawiam
    Monika

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Ostatnie zdanie przepisu – 200stopni 20minut.

  • annawu

    cześć, pytanie o „ekstrakt waniliowy”, chodzi o olejek waniliowy, cukier z wanilią, czy jeszcze coś innego? I drugie pytanie – jaką rolę odgrywa tu zakwas chlebowy? To dość nietypowy składnik ciasta :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Cześć :) Ekstrakt waniliowy to taki brązowy płyn, można go zrobić zalewając laski wanilii alkoholem lub kupić w sklepie (np. Marks & Spencer albo Piotr i Paweł). Zazwyczaj 1 łyżeczkę można zastąpić nasionkami z 1 laski wanilii lub też cukrem z prawdziwą wanilią, ja bym dała 1 opakowanie i zredukowała wtedy ilość cukru w cieście. Zakwas chlebowy powoduje, że ciasto jest bardziej puszyste, dodatkowo nadaje fajny, lekko goryczkowy posmak, można go zastąpić wodą gazowaną, piwem lub zupełnie pominąć i wtedy dać więcej innego płynu :)

  • http://swiatwypiekow.pl/ ami

    Zrobiłam i był pyszny! Rzeczywiście bardzo wilgotne, ciężkie ciasto, z wyraźnie wyczuwalną czekoladą. Przypomina nieco brownie tyle, że o smaku piernika. Fantastyczny przepis :)

    • http://www.grochemogarnek.pl Anna Sudoł

      Bardzo się cieszę, że go zrobiłaś i smakował! :) Dzięki!